28 Sep 2016

IBPS Clerk/PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS Clerk/PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-16:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): Study the following line graph and the table and answer the questions given below:
Percentage of population below poverty line in different states of India from 2011 to 2016


The bar chart shows the sex ratio per 10 males in different states below poverty line


1). The population of Karnataka in the year 2012 is 40 lakh. If there is an annual growth of 10% in the population of Karnataka from year 2012 to 2014 then what is the percentage increase or decrease in the number of males below poverty line in the year 2014 with respect to that in the year 2012?
a)    21% increase
b)    15% increase
c)    14% increase
d)    18% decrease
e)    None of these

2). What is the percentage of the population below poverty line in the year 2013 in Kerala with respect to that in all the years from 2011 to 2016 ?
a)    18.66%
b)    20.33%
c)    40.66%
d)    30.66%
e)    Can’t be determined

3). If the population of Kerala and C in the year 2015 was 55 lakh and 62 lakh respectively then what will be the ratio of the females below poverty line in Kerala to that of the females below poverty line in Karnataka in the year 2015?
a)    85:99
b)    82:97
c)    109:124
d)    97:123
e)    None of these

4). If there is an increase of 10% in the population of Tamil Nadu in the year 2013, then how many females are there who are below poverty line in that state in the year 2012, if the population in 2013 was 55 lakh in that state?
a)    4 lakh
b)    5.2 lakh
c)    4.9 lakh
d)    3.05 lakh
e)    None of these

5). If in the year 2015 the population of Tamil Nadu, B and C was 60 lakh, 55 lakh and 62 lakh respectively, then what is the total population below poverty line in the year 2015 in all three states?
a)    75.60 lakh
b)    64.9 lakh
c)    74.9 lakh
d)    66.50 lakh
e)    None of these

Directions (Q. 6-10): What should come in place of question mark (?) in the following sums?                      
6). 6000 ÷ 15 × 225 – 70000 = ?
a)    20000
b)    18000
c)    16000
d)    14000
e)    15000

7). 36 – 0.036 × 100 = ?
a)    3.6
b)    36.6
c)    29.6
d)    32.4
e)    None of these

8).  3   1/7 + 4  2/5   -   ? = -2   3/5
a)    a) 10   1/7
b)    b) 7   1/10
c)    c) 8   8/7
d)    d) 9   8/7
e)    None of these

9). 0.003 × ? × 0.0003 = 0.00009
a)    10
b)    3
c)    0.03
d)    0.003
e)    None of these

10). 5287 – 176.22 – 78.584 = ?
a)    5023.196
b)    5032.196
c)    5302.196
d)    5203.196
e)    None of these

Answers:
1)a   2)e   3)c   4)a   5)b   6)a   7)d   8)a   9)e   10)b

Solution:
1). Population of Karnataka in the year 2012 = 40 lakh
Number of males below poverty line in Karnataka in the year 2012
= 40 × 45/100 × 10/15 = 12 lakh
Population of Karnataka in 2014 = 40 + 40 × 21/100 = 48.4 lakh
Number of males below poverty line in Karnataka in 2014
= 48.4 × 42/100 × 10/14 = 14.52 lakh
Required % increase = (14.52 - 1b)/12 × 100 = 2.52/12 × 100 = 21%
Answer: a)

2). Total population in any year is not given, so we cannot determine the population of all the states in 2015.
Answer: e)

3). The number of females below poverty line, in Kerala in the year 2015
= 55 × 38/100 × 10.9/20.9
= 20.9 × 10.9/20.9 = 10.90 lakh
Again, In Karnataka in the year 2015 = 62 × 40/10 × 10/20 = 12.4 lakh.
Required ratio =109/124 = 109 : 124
Answer: c)

4). Population of Tamil Nadu in the year 2013 = 55 lakh
Population of Tamil Nadu in the year 2012 = 50 lakh
The number of females below poverty line in Tamil Nadu in the year 2012
= 50 × 24/100 × 5/15 = 4 lakh
Answer: a)

5). Population of A below poverty line in the year 2015
= 60 × 32/100 = 19.2 lakh
Population of B below poverty line in the year 2015
= 55 × 38/100 = 20.9 lakh
Population of C below poverty line in the year 2015
= 62 × 40/100 = 24.8 lakh
Total population below poverty line in the year 2015 = 19.2 + 20.9 + 24.8 = 64.9 lakh
Answer: b)

6). ? = 6000 – 225 / 15    - 70000 = 90000 – 70000 = 20000
Answer: a)

7). ? = 36 – 3.6 = 32.41
Answer: d)

8). 3   1/7 + 4  2/5   -   ? = -2   3/5
22/7 + 22/5 + 13/5 = 355/35 = 71/7 = 10   1/7
Answer: a)

9).  ? = 0.00009 / 0.003 × 0.0003 = 100
Answer: e)

10). 5287 – 176.22 – 78.584 = 5032.196
Answer: b)



 

 


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">