26 Sep 2016

IBPS Clerk/PO 2016- Practice Reasoning Questions

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk/PO 2016- Practice Reasoning Questions  Set-15:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q.1-5): Study the given information carefully to answer the given question.
Seven people – P, Q, R, S, T, U and V – are sitting in a straight line with equal distance between each other, but not necessarily in the same order. Some of them are facing north and some are facing south.
Only two people are sitting to the left of V. Only two people sit between V and Q. P sits second to the left of Q. The immediate neighbours of P face opposite directions (ie. If one the neighbours faces south then the other faces north and vice versa). Only one person sits between P and R. U sits third to the left of R. S is not an immediate neighbour of Q. Both the immediate neighbours of R face the same direction (ie. If one neighbour faces south then the other neighbour also faces south and if one neighbour faces north then the other neighbour also faces north). P faces the same direction as R. T faces north. Q sits on the immediate left of T.

1). Which of the following pairs represents the people sitting at the two extreme ends of the line?
a)    QR
b)    None of these
c)    TU
d)    SQ
e)    ST

2). Who among the following sits exactly between V and the one who is sitting on the immediate left of Q?
a)    P
b)    R
c)    None of these
d)    T
e)    U

 3). Which of the following statements is TRUE as per the given information?
a)    S faces south.
b)    V sits third to the left of Q.
c)    None of the given options is true
d)    S sits exactly between R and P
e)    U sits on the immediate right of P

4). Who among the following sits second to the right of S?
a)    U
b)    V
c)    Q
d)    None of these
e)    P

5). Who among the following sits exactly in the middle of the line?
a)    S
b)    P
c)    U
d)    T
e)    R

Directions (Q. 6-10): In the following questions, the symbols $, ©,×, @ and # are used with the following meanings:
I. ‘P × Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.
II. ‘P $ Q’ means ‘P is not smaller than Q’.
III. ‘P @ Q’ means ‘P is not greater than Q’.
IV. ‘P © Q’ means’ P is neither smaller than nor greater than Q’.
V. ‘P # Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’.

6). Statements:   Z$K,   K × T,   T©F
Conclusions:
I. F # Z
II. Z × T
III. K x T

a)    Only II follows
b)    Only I and II follows
c)    c) Only   III follows
d)    d) Only   II and III follows
e)    All follows

7). Statements:   K × B,   B @ D,   D # K
Conclusions:
I. B @ K
II. B # K
III. K x D

a)    Only II follows
b)    Only I and II follows
c)    Only III follows
d)    d) Only   II and III follows
e)    None of these

8). Statements:   N©R,   R@M,   M$J
Conclusions:
I. N © M
II. N # M
III. R x J

a)    Only either I or II
b)    Only III follows
c)    Only  I and  II follows
d)    All I, II and III follows
e)    Only either I or II and III

9). Statements:   S $ T,   T@R,   R # M
Conclusions:
I. M × T
II. R x S
III. M © T

a)    None follows
b)    Only I follow
c)    Only II follows
d)    d) Only   III follows
e)    Only II & III follows

10). Statements:   H@V,   V©M,   M × R
Conclusions:
I. R × H
II. H × R
III. H x M.

a)    None follows
b)    Only I follow
c)    Only II follows
d)    d) Only   III follow
e)    Only II & III

Answers:
1). e) 2). a) 3). b) 4). b) 5). b) 6. e) 7. a)  8. a)  9. b)  10. a)

Detailed Explanation will be provide Soon….



 

 



More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">