22 Sep 2016

IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-12:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5) : In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer
a)   if x > y
b)   (b if x y
c)   if x < y
d)   if x ≤ y
e)   if x = y or no relationship can be established between ‘x’ and ‘y’.

1).
I. 4x2 + 3x – l = 0
II. 6y2 – 5y + l = 0

2).
I. x =3√357911
II. y =2√ 5041

3).
I. 5x + 7y = -43
II. 9x – 17y = 41

4).
I. 3x2 + 15x + 18 = 0
II. 2y2 + 15y + 27 = 0

5).
I. x2 + 11x + 30 = 0
II. y2 + 9y + 20 = 0

Directions (Q. 6-10): Study the following graph carefully and answer the questions that follow:
The line graph shows the production of milk in various states in different years.


The pie-chart shows the percentage of total production used to make milk product.


6). In which state is the production of milk maximum over six years?
a)   HP
b)   JK
c)   Kerala
d)   Rajasthan
e)   Both Rajasthan and HP

7). The milk used for milk products in 2003 is what per cent of the milk used for milk products in 2005?
a)   210%
b)   102.27%
c)   110.14%
d)   125.98%
e)   97.05%

8). Total production of milk in 2006 is what per cent more than that in 2001?
a)   64.56%
b)   72.84%
c)   89.29%
d)   56.15%
e)   69.23%

9). What is the ratio of milk used for milk products in 2004 to 2001?
a)   3 : 7
b)   14 : 15
c)   2 : 5
d)   12 : 13
e)   7 : 11

10). What is the difference between the volume of milk used for milk products in 2006 and that in
2002?
a)   24 lakh litres
b)   28 lakh litres
c)   32 lakh litres
d)   35 lakh litres
e)   34 lakh litres


Answers:
1)c   2)b   3)e   4)b   5)d   6)b   7)b   8)e   9)d   10)a

Solution:
1). I. 4x2 + 4x - x - l = 0
or 4x(x+ 1)- l(x + 1) = 0
or (4x - 1) (x + 1) = 0
 x = -1, ¼
II. 6y2 - 3y - 2y + 1 = 0
or 3y(2y - 1) - l(2y - 1) = 0
or (3y - 1) (2y - 1) = 0
y = 1/2 ,1/3
x < y
Answer: c)

2). I. x = 3357911 = x = 71
II. y = 25041 = y = 71
x = y
Answer: b)

3). Equation (l) × 9 - Equation (II) × 5
45x + 63y = -387
45x - 85y = 205
-        +         -
148y = -592
y = -4 and x = -3
 x > y
Answer: e)

4).
I. 3x2 + 9x + 6x + 18 = 0
or 3x(x + 3) + 6(x + 3) = 0
or (x + 3)(3x + 6) = 0
x = -3, -2
II. 2y2 + 6y + 9y+ 27 = 0
or 2y(y + 3) + 9(y + 3) = 0
or (2y + 9)(y + 3) = 0
y = -3, -9/2
Answer: b)

5). 
I. x2 + 11x + 30 = 0
or x(x + 5) + 6(x + 5) = 0
or (x + 5) (x + 6) = 0
x = -5, -6
II. y2 + 4y + 5y + 20 = 0
or y(y + 4) + 5(y + 4) = 0
or (y + 4) (y + 5) = 0
y = -4,-5
x ≤ y
Answer: d)

6). Total production of milk in JK
= (60 + 60 + 70 + 80 + 60 + 70) lakh litres
= 400 lakh litres = 4 crore litres
Total production of milk in Kerala
= (40 + 70 + 50 + 30 + 70 + 60) lakh litres
= 320 lakh litres = 3.2 crore litres
Total production of milk in HP
= (10 + 50 + 10 + 20 + 40 + 50) lakh litres
= 1.8 crore litres
Total production of milk in Rajasthan
= (20 + 30 + 20 + 50 + 50 + 40) lakh litres
= 2.1 crore litres
In JK the production of milk is the maximum during the six years.
Answer: b)

7). Total production of milk in 2003
= (10 + 20 + 50 + 70) lakh litres
= 1.5 crore litres
The milk used in milk products = 1.5 × 18/100
= 27 lakh litres
Total production of milk in 2005
= (40 + 50 + 60 + 70) = 2.2 crore litres
The milk used in milk products = 2.2 × 12/100
= 26.4 lakh litres
Required %= 27/26.4 × 100 = 102.27%
Answer: b)

8). Total production of milk in 2006
= (40 + 50 + 60 + 70) = 2.2 crore litres
Total production of milk in 2001
= (10 + 20 + 40 + 60) = 1.3 crore litres
Required % = (2.2 - 1.c)/1.3 × 100 = 69.23% more than the production of 2001.
Answer: e)

9). The milk used for milk products in 2004
= (20 + 30 + 50 + 80) × 8/100 = 14.4 lakh litres
The milk used for milk products in 2001 = 1.3 × 12/100 = 15.6 lakh litres
Required ratio = 14.4 : 15.6 = 12 : 13
Answer: d)

10). The milk used for milk products in 2006
= 2.2 × 30/100
= 66 lakh litres
The milk used for milk products in 2002 = (30 + 50 + 60 + 70) × 20/100 = 210 × 20/100 = 42 lakh litres
Required difference = (66 - 42) = 24 lakh litres
Answer: a)



 

 


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">