20 Sep 2016

IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-10:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.
Directions (Q. 1-5): In each of the following number series, a wrong number is given. Find out that number.

1). 0   1   9   36   99   225   441
a)    9
b)    36
c)    99
d)    225
e)    441

2). 5   10   17   27   37   50   65
a)    10
b)    17
c)    27
d)    37
e)    50

3). 3   7.5   15   37.5   75   167.5   375
a)    167.5
b)    75
c)    37.5
d)    15
e)    7.5

4). 108   54   36   18   9   6   4
a)    54
b)    36
c)    18
d)    9
e)    6

5). 2   3   5   8   14   23   41   69
a)    5
b)    8
c)    14
d)    41
e)    69

Directions (Q. 6-10): The following line graph shows the number of newspaper readers in Tamil and English language in six years. The table gives the information about the ratio of Male to Female readers among them. The values will be in 1000.



Year
Tamil
English
M : F
M : F
2011
2 : 1
8 : 3
2012
5 : 3
3 : 1
2013
3 : 2
7 : 2
2014
2 : 1
9 : 5
2015
1 : 1
3 : 2
2016
7 : 6
2 : 1


6). What is the average number of Females who read Tamil newspaper taking all the years together?
a)    3740
b)    3850
c)    3960
d)    4080
e)    4120

7). The number of Females who read English newspaper in 2016 is what percentage more than the number of Males who read English newspaper in the year 2011?
a)    7.5%
b)    10%
c)    12.5%
d)    15%
e)    None of these

8). What is the ratio of the number of Males who read Tamil newspaper in the year 2014 to the number of Females who read English newspaper in the year 2011?
a)    12 : 5
b)    15 : 4
c)    16 : 4
d)    17 : 3
e)    19 : 9

9). The number of Females who read English newspaper in the year 2013 is what percentage of the number of Females who read Tamil newspaper in the same year?
a)    35%
b)    42%
c)    45%
d)    50%
e)    54%

10). What is the total number of Females who read Tamil newspaper in the year 2014?
a)    2700
b)    3200
c)    3400
d)    3600
e)    4000

Answers:
1)c   2)c   3)a   4)d   5)e   6)b   7)e   8)d   9)a   10)c

Solution:
1). The differences are 1 - 0 = 1 = 13 ; 9 - 1 = 8= 23 ; 36 - 9 = 27 = 33 ; 99 – 36 = 63 ≠ 43 , but
100 - 36 = 64 = 43 ;
225 – 100 = 125 = 53 ;
441 – 225 = 216 = 63
Answer: c)

2). The series is +5, +7, +9, +11, ....
Answer: c)

3). The series is ×2.5, ×2 alternately
Answer: a)

4). The series is ÷2, ÷1.5 alternately.
Answer: d)

5). The series is an alternate series, having
S 1 = 2   5   14   41; ×3 – 1 in each term
S 2 = 3   8   23   69; ×3 – 1 in each term
Answer: e)

6). The required average
= [6000 × 1/3 +6400 × 3/8 +10000 × +10200 × 1/3 +10600 × 1/2 +13000 × 6/13] ÷6
= [2000+2400+4000+3400+5300+6000] ÷ 6
= 23100/6 = 3850
Answer: b)

7). Male - 2011 = 4400/11 × 8 = 3200
Female - 2016 = 10500/3 × 1 = 3500
Required per cent = 3500 – 3200/3200 × 100 = 9.375%
Answer: e)

8). Male-Tamil - 2014 =10200/3 × 2 = 6800
Female-English - 2011 = 4400/11 × 3 = 1200
Ratio = 6800/1200 = 17/3 = 17: 3
Answer: d)

9). Tamil - 2013 = 10000/5 × 2 = 4000
English - 2013 = 6300/9 × 2 = 1400
Required per cent = 1400/4000 × 100 = 35%
Answer: a)

10). Required number of females
=10200/3 × 1 = 3400
Answer: c)



 

 


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">