21 Sep 2016

IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-11:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.



Directions (1-5): What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

1). 12   28   75   316   1555   ?
a)    9366
b)    9294
c)    7811
d)    9336
e)    None of these

2). 3   20   87   392   ?
a)    1612
b)    1963
c)    847
d)    2025
e)    None of these

3). 55   60   67   78   91   108   ?
a)    125
b)    121
c)    127
d)    89
e)    None of these

4). 112   111   119   92   156   31   ?
a)    375
b)    287
c)    387
d)    247
e)    None of these

5). 1   15   16   31   47   78   125   ?
a)    172
b)    203
c)    139
d)    167
e)    None of these

Directions (Q. 6-10): Study the following table and pie-chart carefully and answer the
questions given below.


The pie-chart shows the percentage of employees in various types of banks in 2012.


6). What is the percentage increase in the total number of Banks during 2009-12?
a)    125.5%
b)    123.8%
c)    122.3%
d)    127.7%
e)    131.5%

7). What is ratio of the total number of Reserve Bank of India, Regional Rural Banks and Public Sector Banks in the year 2009 to the total number of Reserve Bank of India in the year 2012?
a)    11:7
b)    12:9
c)    12:7
d)    11:9
e)    13:5

8). In which of the following years is the increase in the number of banks the minimum in comparison to the previous year?
a)    2009
b)    2010
c)    2011
d)    2012
e)    None of these

9). The average of the number of employees working in Reserve Bank of India, Regional Rural Banks and Public Sector Banks in the year 2012 is what percentage more or less than the number of employees working in Private Banks in the same year?
a)    59.25% less
b)    61.27% more
c)    57.48% less
d)    63.37% more
e)    54.21% less

10). What is the percentage increase in the number of Reserve Bank of India and Regional Rural Banks from 2011 to 2012?
a)    57.63%
b)    55.87%
c)    54.54%
d)    53.32%
e)    52.72%

Answers:
1)a   2)d   3)c   4)d   5)b   6)b   7)c   8)b   9)a   10)c

Solution:
1).  12×2 = 24 + 4= 28
28×3 = 84 – 9 = 75
75×4 = 300 + 16 = 316
316×5 = 1580 – 25 = 1555
1555×6 = 9330 + 36 = 9366
Answer: a)

2). 3×2 + 14 (7×2) = 20
20×3 + 27(9×3) = 87
87×4 + 44 (11×4) = 392
392×5 + 65 (13×5) = 2025
Answer: d)

3). 55 + 5 = 60
60 + 7 = 67
67 + 11 = 78
78 + 13 = 91
91 + 17 = 108+108 + 19 = 127
Answer: c)

4). 112 – 13 = 111
111 + 23 (8) = 119
119 – 33 (27) = 92
92 + 43 (64) = 156
156 - 53 (125) = 31
31 + 63 (216) = 247
Answer: d)

5). 15 + 1 = 16
15 + 16 = 31
16 + 31 = 47
31 + 47 = 78
47 + 78 = 125
78 + 125 = 203
Answer: b)

6). Total number of Banks in 2009 = 50 + 100 + 150 + 225 = 525
Total number of Banks in 2012 = 175 + 250 + 325 + 425 = 1175
Increase = 1175 - 525 = 650
Percentage increase = 650/525 × 100= 123.8%
Answer: b)

7). Total number of (Reserve Bank of India + Regional Rural Banks + Public Sector Banks) in 2009
= 50 + 100 + 150 = 300
Number of Reserve Bank of India in 2012 = 175
Required ratio = 300: 175 = 12: 7
Answer: c)

8). Total number of banks in 2009 = 525
Total number of banks in 2010 = 75 + 150 + 175 + 250 = 650
Percentage increase = increase/525 × 100 = 125/525 × 100 = 23.8%
Total number of banks in 2011 = 125 + 200 + 250 + 275 = 825
Percentage increase = 825 – 650/650 × 100
= 175/650 × 100 = 26.92%
Total number of banks in 2012 = 1175
Percentage increase = 1175 – 825/825 × 100
1175 – 825/825 × 100 = 350/825 × 100 = 42.42%
Answer: b)

9). Total number of employees working in (Reserve Bank of India + Regional Rural Banks + Public Sector Banks) in 2012
200000 (10/100 + 15/100 + 30/100) = 55 × 2000 = 110000
Average of the number of employees working in (Reserve Bank of India + Regional Rural Banks + Public Sector Banks)
= 110000/3 = 36666.7
Employees working in Private Banks in 2012 = 200000 × 45/100 = 90000
Required% = 90000 - 36666.7/900000 × 100 = 59.25%
Answer: a)

10). Number of Reserve Bank of India and Regional Rural Banks in 2010
= 125 + 150 = 275
Number of Reserve Bank of India and Regional Rural Banks in 2012 = 175 + 250 = 425
Percentage increase = 425 – 275/275 × 100% = 150/275 × 100 = 54.54%
Answer: c)




 

 



More Practice Aptitude Questions for IBPS PO 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">