23 Sep 2016

IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-13:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

1). The width of a rectangular park is 10/21 of its length. If the area of the park is 3360 sq m, then what is the difference between the length and the width of the park?
a)    40m
b)    44m
c)    48m
d)    52m
e)    56m

2). My brother is 3 years elder to me. My father was 28 years of age when my sister was born while my mother was 26 years of age when I was born. If my sister was 4 years of age when my brother was born, then what was the age my father when my brother was born?
a)    35 years  
b)    34 years
c)    33 years  
d)    32 years
e)    30 years

3). The profit earned after selling a wrist watch for `5080 is the same as the loss incurred after selling the same wrist watch for `4650. What is the cost price of the wrist watch?
a)    `4685
b)    `4875
c)    `4695
d)    `4785
e)    `4865

4). A and B started a business jointly. A’s investment was thrice the investment of B and the period of his investment was two times the period of investment of B. If B received Rs.4000 as profit, then their total profit is :
a)    Rs.16,000
b)    Rs.20,000
c)    Rs.24,000
d)    Rs.28,000
e)    None of these

5). Three pipes A, B and C can fill a tank in 6 hours. After working at it together for 2 hours, C is closed and A and B can fill the remaining part in 7 hours. The number of hours taken by C alone to fill the tank is:
a)    10                                
b)    14
c)    12                                
d)    13
e)    15

Directions (Q.6-10): Study the following graphs to answer the questions given below:
Number of applicants (in lakh) for three different banking exams, viz SBI, IBPS and Insurance Exams over the years

The following graph shows the number of female applicants of IBPS and Insurance Exam in thousands per one lakh.


6). What is the percentage of the number of average applicants, for SBI Bank Exam with respect to that of average applicants for IBPS over the given period 2006-2011?
a)    50%
b)    b) 66   2/3%
c)    75%
d)    45%
e)    None of the above

7). In which of the following years the percentage increase/decrease in the number of applicants for Insurance Exam is maximum with respect to the previous year?
a)    2007
b)    2008
c)    2009
d)    2010
e)    None of the above

8). The number of female applicants, for Insurance Exam is what percentage of the number of female applicants for IBPS in the year 2011?
a)    48.14%
b)    35.14%
c)    60.41%
d)    63.14%
e)    Cannot be Determined

9). What is the approximate percentage increase or decrease in the number of male applicants for Insurance Exam in the year 2010 with respect to the previous year?
a)    8%
b)    7%
c)    9%
d)    6%
e)    Cannot be Determined

10). What is the ratio of the number of male applicants for SBI to that for IBPS in the year 2009?
a)    51 : 99
b)    32 : 63
c)    43 : 55
d)    44 : 63
e)    Cannot be determined

Answers:

1)b   2)d   3)e   4)d   5)b   6)b   7)b   8)a   9)d   10)e

Solution:
1). Let the length of the park be x metres.
Width = x × 10 / 21 = 10x / 21
Area = x × 10x / 21 = 3360
or, x^2 = 3360 × 21 / 10 = 7056
or, x = 84
Hence, length = x = 84m and width = 84 × 10 / 21 = 40 metres
Difference = 84 – 40 = 44 metres
Answer: b)

2). Let my age = x
Then
My brother's age = x + 3
My mother's age = x + 26
My sister's age = (x + 3) + 4 = x + 7
My Father's age = (x + 7) + 28 = x + 35
=> age my father when my brother was born = x + 35 – (x + 3) = 32.
Answer: d)

3). Cost price of the watch
= 5080 + 4650 / 2
= 9730 / 2
= `4865
Answer: e)

4). Suppose B invested Rs. x for y months. Then,
A invested Rs.3x for 2y months.
So, A : B = (3x × 2y) : (x × y) = 6xy : xy = 6 : 1
So, B’s profit : total profit = 1 : 7
Let the total profit be Rs. x. Then, 1 / 7 = 40000 / x
Or x = 28000.
Answer: d)

5). (A+B+C) - (A+B)
(A+B+C) =1/6 and (A+B+C) in 2hrs=2/6 and remaining part 1-2/6=2/3.
So (A+B) in 7 hrs is 2/ (3*7) =2/21.
1/6-2/21=1/14
so answer is 14.
Answer: b)

6). Average number of applicants for SBI = 1.5 + 2.5 + 3 + 2.5 + 3.5 + 5/6
= 18 /6 = 3 lakh
Average number of applicants for IBPS = 2.5 + 3.5 + 4.5 + 4 + 5.5 + 7/6 = 27/6 = 4.5 lakh
Required % = 3 / 4.5 × 100 = 66 2/3 %
Answer: b)

7). In the year 2008, % increase is the Maximum.
Answer: b)

8). Number of female applicants for Insurance Exam in 2011
= 4 × 22.75 × 1000 = 91000
Number of female applicants for IBPS in 2011 = 27000 × 7= 189000
Required % = 91000 / 189000 × 100 = 48.14
Answer: a)

9). Number of male applicants for Insurance Exam in 2010 = 5 × 78000 = 390000
Number of male applicants for Insurance Exam in 2009 = 5.5 × 75000 = 412500
% decrease = 412500 – 390000 / 412500 = 22500/412500 = 5.45%
Answer: d)

10). Number of male applicants for SBI is not known; hence it cannot be determined
Answer: e)



 

 


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">