24 Sep 2016

IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-14:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.
Directions (Q. 1-5): Study the following information to answer the given questions:
The pie-chart shows the percentage of different types of employees in a bank and the table shows the percentage of employees recruited through two modes for the different posts among them in the bank.



1). Promotee in Officer Scale II is what per cent of direct-recruits in Officer Scale II?
a)    120%
b)    130%
c)    150%
d)    160%
e)    None of these

2). What is the total number of direct-recruit Clerk?
a)    945
b)    968
c)    975
d)    960
e)    None of these

3). Find the total number of employees of direct-recruit Probationary Officer, Officer Scale II and Clerk.
a)    2055
b)    2035
c)    2045
d)    2065
e)    2040

4). Find the total number of employees in direct-recruit Officer Scale III and Promotee Clerk cadre.
a)    1400
b)    1470
c)    1685
d)    1800
e)    1600

5). What is the difference between direct-recruit Probationary Officers and promotee Probationary Officers?
a)    700
b)    800
c)    900
d)    600
e)    None of these

Directions (Q. 6-10): What will come in place of the question mark(?) in the following number series?

6). 5   ?   4   7.5   17   45
a)    3.5
b)    3
c)    2.5
d)    2
e)    None of these

7). 2   9   30   105   ?   2195
a)    432
b)    426
c)    440
d)    436
e)    None of these

8). 1   3   9   31   ?   651
a)    97
b)    127
c)    129
d)    109
e)    None of these

9). 3   4   12   45   ?   1005
a)    152
b)    198
c)    144
d)    192
e)    None of these

10). 15   30   ?   40   8   48
a)    10
b)    20
c)    18
d)    12
e)    None of these

Answers:

1)c   2)d   3)e   4)e   5)b   6)b   7)d   8)c   9)e   10)a

Solution:

1). The number of promotee Officer Scale II
= 15/100 × 8000 × 60/100 = 720
The number of direct-recruit Officer Scale II
= 15/100 × 8000 × 40/100 = 480
Required% = 720/480 × 100 = 150%
Answer: c)

2). The number of direct-recruit Clerk
= 1/5 × 8000 × 3/5 = 960
Answer: d)

3). Required number
= ¼ × 8000 × 3/10 + 15/100 × 8000 × 2/5 + 1/5 × 8000 × 3/5
= 2040
Answer: e)

4). Required number
= 30/100 × 8000 × 40/100 + 20/100 × 8000 × 40/100
= 960 + 640 = 1600
Answer: e)

5). Number of Probationary Officers = 1/4 × 8000 = 2000
Required difference = 7/10 × 2000 – 3/10 × 2000 = 1400 - 600 = 800
Answer: b)

6).  The series is ×0.5 + 0.5, ×1 + 1, ×1.5 + 1.5, ...
Answer: b)

7).  The series is ×1 + 1 × 7, ×2 + 2 × 6, ×3 + 3 × 5...
Answer: d)

8).  The series is ×1 + 2, ×2 + 3, ×3 + 4, ...
Answer: c)

9).  The series is ×1+12, ×2 + 22 , ×3 + 32 , ...
Answer: e)

10). The series is ×2, ÷3, ×4, ÷5, ...
Answer: a)



 

 


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">