26 Sep 2016

IBPS Clerk/PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS Clerk/PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-15:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.




Directions (Q. 1-5): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer
a)    if x > y
b)    if x ≥ y
c)    if x < y
d)    if x ≤ y
e)    if x = y or no relation can be established between x and y.

1). I. 15x2 – 41x + 14 = 0
II. 2y2 – 13y + 20 = 0

2). I. x2 – 7x = 0
II. 2y2 + 5y + 3 = 0

3). I. 3x2 – 29x + 56 = 0
II. 3y2 – 5y – 8 = 0

4). I. 5x2 + 26x – 24 = 0
II. 5y2 – 34y + 24 = 0

5). I. 7x – 4y = 40
II. 8x + 8y = 8

Directions (Q. 6-10): Study the following pie-chart and table carefully and answer the questions given below:
A survey was conducted on 6800 students studying in various colleges having various favourite fruits.
The pie-chart shows the percentage-wise distribution among the people.

The table shows the ratio of male to female

Male
Female
Cherry
3
5
Jackfruit
3
4
Lemon
5
3
Papaya
1
3
Pears
7
5
Pineapple
1
5

6). What is the ratio of the number of males whose favourite fruit is Lemon to that of the number of females whose favourite fruit is Jackfruit?
a)    268:179
b)    255:272
c)    274:341
d)    265:465
e)    284:514

7). What is the numbers of females who like Cherry the most?
a)    1384
b)    1380
c)    1275
d)    1470
e)    1290

8). What is the ratio of the number of males whose favourite fruit is Jackfruit to the number of females whose favourite fruit is Pears?
a)    418:425
b)    425:408
c)    408:425
d)    204:425
e)    510:408

9). The number of females whose favourite fruit is Pineapple is by what per cent more than the number of females whose favourite fruit is Papaya?
a)    81.81%
b)    83.01%
c)    82.52%
d)    82.78%
e)    85.21%

10). What is the difference between the number of males whose favourite fruit is Cherry and the number of females whose favourite fruit is Papaya?
a)    535
b)    504
c)    420
d)    204
e)    468

Answers:
1)c   2)a   3)b   4)d   5)a   6)b   7)c   8)c   9)a   10)d

Explanation:
1). I. 15x2 - 4!x + 14 = 0
or 15x2 - 6x - 35x + 14 = 0
or 3x(5x - 2) - 7(5x - 2) = 0
or (3x - 7)(5x - 2) = 0
x = 7/3 , 2/5
II. 2y2 - 13y + 20 = 0
or 2y2 - 8y - 5y + 20 = 0
or 2y(y - 4) - 5(y - 4) = 0
or (2y - 5) (y - 4) = 0
y = 4,5/ 2
x < y
Answer: c)

2). I. x2 - 7x = 0
or  x (x - 7) = 0
x = 0, 7
II. 2y2 + 5y + 3 = 0
or 2y2 + 2y + 3y + 3 = 0
or 2y(y + 1) + 3(y + 1) = 0
or (2y + 3) (y + 1) = 0
y = -1, -3/2
 x > y
Answer: a)

3). I. 3x2 - 29x + 56 = 0
or 3x2 - 21x - 8x + 56 = 0
or 3x(x - 7) - 8(x - 7) = 0
or (3x - 8) (x - 7) = 0
x = 8/3 ,7
II. 3y2 - 5y - 8 = 0
or 3y2 + 3y - 8y - 8 = 0
or 3y(y + 1) - 8(y + 1) = 0
or (3y - 8) (y + 1) = 0
or (3y - 8) (y + 1) = 0
y =-1, 8/3
x ≥ y
Answer: b)

4). I. 5x2 + 26x - 24 = 0
or 5x2 + 30x - 4x - 24 = 0
or 5x(x + 6) - 4(x + 6) = 0
or (5x - 4) (x + 6) = 0
x = 4/5, 6
II. 5y2 - 30y - 4y + 24 = 0
or 5y(y - 6) - 4(y - 6) = 0
or (5y - 4) (y - 6) = 0 4
y = 4/5, 6
x y
Answer: d)

5).  7x - 4y = 40 ...(i)
and 8x + 8y = 8
or x + y = 1 ...(ii)
Solving (i) and (ii), we have
x = 4, y = -3
x > y
Answer: a)

6).  Number of males whose favourite fruit is Lemon
= 6800 × 12/100 × 5/8 = 510
Number of females whose favourite fruit is Jackfruit
 = 6800 × 14/100 × 4/7 = 544
Required ratio = 510 : 544 = 255 : 272
Answer: b)

7). Number of females whose favourite fruit is Cherry
= 6800 × 30/100 × 5/8 = 1275
Answer: c)

8). Required ratio = 408/425 = 408 : 425
Answer: c)

9). Number of females whose favourite fruit is Pineapple
= 6800 × 18/100 × 5/6 = 1020
Number of females whose favourite fruit is Papaya
= 6800 × 11/100 × ¾ = 561
Required % = 1020 – 561/561 × 100 = 45900/561 = 81.81% more
Answer: a)

10). Number of males whose favourite fruit is Cherry
= 6800 × 30/100 × 3/8 = 765
Number of females whose favourite fruit is Papaya
= 6800 × 11/100 × ¾ = 561
Difference = 765 - 561 = 204
Answer: d)




 

 


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">