3 Sep 2016

IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.



Directions (Q. 1-5): Study the pie-chart carefully to answer the questions given below:
The pie-chart shows the percentage quantity of fruits at two fruit shops More and Reliance.



1). The quantity of Banana at More shop is what per cent of Pears at Reliance shop?
a)   161.52%
b)   195.5%  
c)   182%
d)   190%     
e)   171.42%

2). What is the difference between the quantity of Grapes at Reliance shop and that at More shop?
a)   40 kg     
b)   45 kg     
c)   35 kg     
d)   30 kg     
e)   50 kg

3). If the price of Pomegranate is `30 per kg, Pears `40 per kg, Banana `20 per kg, Orange fruits `15 per kg and Grapes `18 per kg for both More shop and K, then what is the difference between the cost of all fruits at More shop and that at Reliance shop?
a)   `7200     
b)   `3500     
c)   `6400
d)   `5100     
e)   `4600

4). If the price of Pomegranate is `30 per kg, Pears `40 per kg and Banana `20 per kg, then what is the ratio of their costs at More shop?
a)   1 : 4 : 6  
b)   9 : 8 : 5  
c)   3 : 7 : 8
d)   5 : 4 : 1  
e)   2 : 5 : 7

5). The quantity of Pomegranate at More shop is what per cent of the quantity of Pomegranate at Reliance shop?
a)   20%       
b)   220%     
c)   120%     
d)   80%       
e)   180%

6). Area of a rectangular field is 3584 m^2 and the length and the breadth are in the ratio 7 : 2 respectively. What is the perimeter of the rectangle?
a)   246 m
b)   292 m
c)   286 m
d)   288 m
e)   None of these

7). Last year there were 610 boys in a school. The number decreased by 20 percent this year. How many girls are there in the school if the number of girls is 175 percent of the total number of boys in the school this year?
a)   854
b)   848
c)   798
d)   782
e)   None of these

8). The respective ratio between the present ages of father, mother and daughter is 7 : 6 : 2. The difference between mother’s and the daughter’s age is 24 years. What is the father’s age at present?
a)   43 years
b)   42 years
c)   39 years
d)   38 years
e)   None of these

9). Average weight of 19 men is 74 kg and the average weight of 38 women is 63 kg. What is the average weight (rounded off to the nearest integer) of all the men and the women together?
a)   59 kg
b)   65 kg
c)   69 kg
d)   67 kg
e)   71 kg

10). What should come in place of the question mark so that it satisfies equality of the equation?
32% of 750 < ?
a)   23 % of 600
b)   46 % of 207
c)   98 % of 250
d)   75 % of 320
e)   None of these

Answers:
1. E   2. A   3. D   4. B   5. C   6. D   7. A   8. B   9. D   10. c

Detailed Explanation:

1). Quantity of Banana at More shop = 1200 × 20 / 100 = 240 kg
Quantity of Pears at Reliance shop = 1000 × 14 / 100 = 140 kg
Required % = 240 / 140 × 100 = 171.42% more than the quantity of Pears at Reliance shop.

2). Quantity of Grapes at More shop = 1200 × 10 / 100 = 120 kg
Quantity of Grapes at Reliance shop = 1000 × 16 / 100 = 160 kg
Required difference = 160 – 120 = 40 kg      

3). Cost of total fruits at More shop = Cost of Pomegranate + Cost of Pears + Cost of Grapes + Cost of Banana + Cost of Orange fruits
= (1200 × 24 / 100 × 30 +  1200 × 16 / 100 × 40 + 1200 × 10 / 100 × 18 + 1200 × 20 / 100 × 20 + 1200 × 30 / 100 × 15)
= 8640 + 7680 + 2160 + 4800 + 5400
= `28680
Cost of total fruits at Reliance shop
= (1000 × 24 / 100 × 30 + 1000 × 14 / 100 × 40 + 1000 × 16 / 100 × 18 + 1000 × 20 / 100 × 20 + 1000 × 26 / 100 × 15)
= 7200 + 5600 + 2880 + 4000 + 3900
= `23580
Required difference = 28680 – 23580 = `5100

4). Cost of Pomegranate at More shop = 30 × 1200 × 24 / 100 = `8640
Cost of Pears =     40 × 1200 × 16 / 100 = `7680
Cost of Banana = 20 × 1200 × 20 / 100 = `4800
Required ratio = 8640:  7680: 4800
= 9 :  8 : 5

5). Quantity of Pomegranate at Reliance shop = 1000 × 24 / 100 = 240 kg
Quantity of Pomegranate at More shop = 1200 × 24 / 100 = 288 kg
Required % = 288 × 100 / 240 = 120% of the quantity of Pomegranate at Shop  More

6). Let the common ratio be x
∴length of the rectangular field = 7x m
Breadth of the rectangular field = 2x m
According to the question,
7x × 2x = 3584
x = 16
∴required perimeter = 2 (7 × 16 + 2 × 16)
= 2 (112 + 32)
= 2 × 144 = 288 m

7). Required number of girls = 610 × 80/100 × 175/100 = 854

8). Let the common ratio be x
∴the percentages of father’s, mother’s and daughter’s are 7x, 6x, 2x respectively.
According to the question
6x 2x= 24
4x = 24
x = 6

∴father’s present age = 7 × 6 = 42 years


10).    32% of 750 < 98 % of 250
32 / 100 × 750 < 98/100 × 250
240 < 245

 

 

More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">