11 Sep 2016

IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-5:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


1). In how many different ways can the letters of the word INDIGO be arranged?
a)   1680
b)   360
c)   2520
d)   840
e)   1260

2). Bus fare between Mumbai and Thane for one adult is six times the fare for one child. If an adult’s bus fare is Rs.114, how much amount will be paid by 4 adults and 5 children together for travelling the same distance?
a)   Rs.505
b)   Rs.551
c)   Rs.572
d)   Rs.560
e)   None of these

3). A truck covers a distance of 368 km at a certain speed in 8 hours. How much time would a car take at an average speed which is 18 km/hr more than that of the speed of the truck to cover a distance which is 16 km more than that travelled by the truck?
a)   7 hours
b)   5 hours
c)   6 hours
d)   8 hours
e)   None of these

4). A boat takes 8 hours to cover a distance while travelling upstream. Whereas while travelling downstream it takes 6 hours, if the speed of the stream is 4 kmph, what is the speed of the boat in still water?
a)   16 kmph
b)   18 kmph
c)   28 kmph
d)   Cannot be determined
e)   None of these

5). Richa scored 42 marks in computer, 51 marks in commerce, 58 marks economics, 35 marks in accounts and 48 marks in English. The maximum marks a student can score in each subject are 60. How much overall percentage did Richa get in this exam?
a)   76
b)   82
c)   68
d)   78
e)   None of these

Directions (Q. 6-10) Study the following pie-chart and table carefully and answer the questions given below:

Percentage wise distribution of the number of mobile phones sold by a shopkeeper during six months




The respective ratio between the number of mobile phones sold of Samsung company and Nokia company during six months
Month
Ratio
January
8 : 7
February
4 : 5
March
3 : 2
April
7 : 5
May
7 : 8
June
7 : 9


6). If the shopkeeper earned a profit of ` 433/- on each mobile phone sold of Nokia company during April, what was his total profit earned on the mobile phones of that company during the same month ?
a)   ` 649900/-
b)   ` 6,45,900/-
c)   ` 6,49,400/-
d)   ` 6,49,500/-
e)   None of these

7). What is the respective ratio of the number of mobile phones sold of Nokia company during January to those sold during June of the same company?
a)   119 : 145
b)   116 : 135
c)   119 : 135
d)   119 : 130
e)   None of these

8). The number of mobile phones sold of Samsung company during January is approximately what percent of the number of mobile phones sold of Samsung company during June ?
a)   110
b)   140
c)   150
d)   105
e)   130

9). What is the total number of mobile phones sold of Nokia company during February and March together?
a)   10,000
b)   15,000
c)   10,500
d)   9,500
e)   None of these

10). If 35% of the mobile phones sold by Samsung company during May were sold at a discount, how many mobile phones of Samsung company during that month were sold without a discount ?
a)   882
b)   1635
c)   1638
d)   885
e)   None of these

Answers:
1. B  2. B  3. C   4. C  5. D  6.  D  7.  C  8.  E   9.  A   10. c

Detailed Solution:
1). Total number of letters in the word INDIGO is 6. However ‘I’ occurs twice.
∴required number of ways = 6! / 2! = 360

2). Fare of one child = 114 / 16 = 19
∴fare for 4 adults and 5 children = Rs. (114 × 4 + 19 × 5)
= Rs.551

3). Speed of truck = 368 / 8 = 46 kmph
required time = 368 + 16 / 46 + 18 = 384 / 64 = 6 hours

4). Let the speed of the boat in still water be x kmph.
Then, (x + 4) × 6 = (x 4) × 8
Or, 6x + 24 = 8x 32
Or, x = 28 kmph

= 234 /300 × 100 = 78%
6). Number of mobile phones sold in the month of April = 45000 × 8/100 = 3600
Number of mobile phones sold by B in the month of April = 3600 × 5/12 = 1500
Total profit earned by Nokia company in the month of April = 1500 × 433 = 649500

7). Total number of mobiles sold in the month of January = 45000 × 17/100 = 7650
Mobile phones sold by Nokia company in the month of January = 7650 × 7/15 = 3570
Total number of mobile phones sold in the month of June = 45000 × 16/100 = 7200
Mobile phones sold by Nokia company in the month of June = 7200 × 9/16 = 4050
Required ratio = 3570/4050 = 357/405 = 119/135 = 119 :135

8). Number of mobile phones sold in the month of January = 45000 × 17/100 = 7650
Number of mobile phones sold by Samsung company in the month of January = 7650 × 8/15 = 4080
Number of mobile phones sold in the month of June = 45000 × 16/100 = 7200
Number of mobile phones sold by Samsung company in the month of June = 7200 × 7/16 = 3150
Required per cent = 4080/3150 × 100 = 129.52 = 130

9). Number of mobile phones sold in the month of February = 22/100 × 45000 = 9900
Number of mobile phones sold in the month of March = 25/100 × 45000 = ¼ × 45000 = 11250
Number of mobile phones sold by Nokia company in the month of February = 9900 × 5/9 = 5500
Number of mobile phones sold by Nokia company in March = 11250 × 2/5 = 4500
Total number of mobile phones sold in February and March by Nokia company = 5500 + 4500 = 10000

10). Number of mobile phones sold in the month of May = 45000 × 12/100 = 5400
Number of mobile phones sold by Samsung company in the month of May = 5400 × 7/15 = 2520
Number of mobile phones without discount in the month of May by Samsung company = 2520 × 65/100 = 2520 × 0.65 = 1638


 

 


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">