13 Sep 2016

IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-6:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-5): In each of the following question a number series is given. A number in the series is suppressed by ‘P’ mark. First you have to find out the number in the place of the ‘P’ mark and use this number to find out the answer of the question following the series.

1). 4   61/3   82/3  P 131/3  15 2/3
30% of (P² + 13²) = ?
a)   78.73
b)   87.00
c)   98.83
d)   172.80
e)   None of these

2). 188   186   P   174   158   126
(P - 13) = ?
a)   14.03
b)   14.10
c)   13.00
d)   13.67
e)   None of these

3). 3.2   4.8   2.4   3.6   P   2.7
0.06% of 54 ÷ P =?
a)   0.18
b)   1.62
c)   0.62
d)   18.0
e)   0.018

4). 25   37   51   67   85   P   127
20% of (P × √625) = ?
a)   625
b)   550
c)   450
d)   525
e)   None of these

5). 220   182   146   114   84   58   P
P × 1256 = ?
a)   a) 2   1/8
b)   2
c)   c) 2   1/4
d)   d) 3   7/8
e)   None of these

Directions (Q.6-10): There are six companies which produce two types of TV (LED and LCD). The total production cost of all six companies together is 8 crore rupees. The following pie chart shows the percentage distribution of the total production, and the table shows the ratio of production of LED to LCD TV and per cent profit for these two types.




6). What is the sum of the profit earned by Philips on LCD and that by LG on LED? (Answer in lakh)
 
a)   Rs 22.48
b)   Rs 24.84
c)   Rs 26.24
d)   Rs 28.75
e)   Rs 32

7). What is the total production cost (in Rs) of LCD TV by Samsung and Videocon together?
a)   1.24 crore
b)   1.28 crore
c)   1.32 crore
d)   1.36 crore
e)   1.4 crore

8). What is the total profit earned by Onida for both LED and LCD together? (Answer in crore)
a)   Rs 0.426
b)   Rs 0.464
c)   Rs 0.492
d)   Rs 0.524
e)   Rs 0.584

9). The profit earned by Videocon on LCD TV is what per cent of the total production cost of Samsung on LED TV? (Answer in approximate value)
a)   7.5%
b)   10%
c)   12.5%
d)   15%
e)   17.5%

10). What is the ratio of the profit earned on LED to that on LCD TV by Sony?
a)   5 : 7
b)   12 : 25
c)   3 : 7
d)   3 : 5
e)   None of these

Answers:
1)b   2)c   3)e   4)d   5)a   6)c   7)b   8)c   9)c   10)e

Solutions:
Directions (Q. 1-5):
1). The series is +2 1/3 in each term.
= 11
30% of (P² + 13²) = ?
30% of (112 + 13b) = ?
30% of (121 + 169) = 30% of 290 = 87
Answer: b)

2). The series is -2, -4, -8, -16,....
So, P = 186 - 4 = 182
?  = (P - 13) = (182 – 13) = 13
Answer: c)

3). The series is ×1.5, ÷2, ×1.5, ÷2,.....
0.06% of 54 ÷ P =?
0.06% of 54 ÷ 1.8 = 0.018
Answer: e)

4). The series is +12, +14, +16, +18.....
= 105
20% of (P × 625) =?
20% of (105 × 625) =?
20% of (2625) =525
Answer: d)

5). The series is -38, -36, -32, -30, -26, -24
= 34
P × 1/256 =?
34 × 1/256 =?
34 × 1/16 = 2   1/8
Answer: a)

6). Profit Philips = 8 × 16/100 × 7/16 × 24/100 = 0.1344
Profit LG = 8 × 18/100 × 4/9 × 20/100 = 0.128
Total profit = 0.1344 + 0.1280 = 0.2624 crore = 26.24 lakh
Answer: c)

7). LCD Samsung = 80000000 × 20/100 × 3/5 = Rs 9600000
LCD Videocon = 80000000 × 10/100 × 2/5 = Rs 32000000
Total cost of production = Rs 12800000
= 1.28 crore
Answer: b)

8). Total profit
= 8 × 24/100 { 3/8 × 35/100 +  5/8 × 20/100}
= 24 × {1.05 + 1} = 24 × 2.05/100 = Rs 0.492 crores
Answer: c)

9). (LED cost) Samsung = 8 × 20/100 × 2/5 = 0.64 crore
(LCD profit)Videocon = 8 × 10/100 × 2/5 × 25/100 = 0.08 crore
Required % = 0.08 × 100/0.64 = 12.5%
Answer: c)

10). Profit LCD= 8 × 12/100 × 5/12 × 35/100
Profit LED = 8× 12/100 × 7/12 × 25/100
Ratio = 7 × 25 / 5 × 35 = 1/1 = 1:1
Answer: e)



 

 


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">