14 Sep 2016

IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-7:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.



Directions (Q. 1-5): Study the following table and pie-chart and answer the questions given below them.
The following table shows the FDI in Indian states during the year 2015-16.


The following pie-chart shows the investments in different sectors by each state.


1). What is the total investment in Others by all these states?
a)    Rs 1151.35 crore
b)    Rs 7071crore
c)    Rs 1126.224 crore
d)    Rs 373.95crore
e)    Rs 841.375 crore

2). In which of the following pairs of states is the ratio of investment in IT sector 197 : 69?
a)    Rajasthan, AP
b)    TN, Odisha
c)    Punjab, Maharashtra
d)    JK, Rajasthan
e)    AP, Punjab

3). The FDI in Rajasthan in Power sector is approximately what per cent of the FDI in JK in Road sector?
a)    93%
b)    94%
c)    95%
d)    81%
e)    87%

4). The FDI in Entertainment sector in Odisha is approximate what per cent less than that in Maharashtra in Telecom sector?
a)    37.73%
b)    20.13%
c)    27.63%
d)    19.83%
e)    20.43%

5). What is the ratio of the investment in IT sector in AP to the total investment in Road sector in TN?
a)    4485 : 1958
b)    3752 : 4182
c)    1958 : 4485
d)    4182 : 3752
e)    None of these

Directions (Q. 6–10): What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions?
6). (47 × 562.58) ÷ (23 × 112.23) = ?
a)    18
b)    17
c)    10
d)    21
e)    12

7). 6832 ÷ 58 × ? – 1624.64 = 1064.28
a)    24
b)    32
c)    20
d)    34
e)    42

8). (34.9)^2 ÷ 7 + √? = 217.02
a)    1681
b)    1765
c)    1742
d)    1849
e)    1723

9). 32.69% of 3368.69 + 12.68% of 169.78 = ? – 623.68
a)    1680
b)    1720
c)    1770
d)    1580
e)    1750

10). 24% of 650 - ?% 123.68 = 78.2
a)    75
b)    60
c)    82
d)    63
e)    88

Answers:
1)c   2)e   3)b   4)e   5)e   6)c   7)a   8)b   9)c   10)d

Solution:
1). Total investment of all these states
= Rs (780 + 890 + 985 + 345 + 365 + 415 + 972) = Rs 4752
Total investment in Others
= 4752 × 23.7 / 100 = 47.52 × 23.7
= Rs 1126.224 crore
Answer :c)

2). (Rajasthan : AP)
= (780 × 27.6%) : (985 × 27.6%)
(Rajasthan : AP) = 156 : 197
(TN : Odisha) = (890 × 27.6%) : (365 × 27.6%) = 198 : 73
(Punjab : Maharashtra) = (345 : 27.6%) : (415 × 27.6%) = 69 : 83
(JK : Rajasthan) = (972 × 27.6%): (780 × 27.6%) = 81.65
And (AP : Punjab) = (985 × 27.6%) : (345 × 27.6%) = 197 : 69
Answer :e)

3). Total FDI in Rajasthan = Rs 780 crore
FDI in Power sector in Rajasthan
= 15.5% of 780
= 15.5 × 7.8 = Rs 120.9 crore
Now, total FDI in JK = Rs 972 crore
And the FDI in Road sector in JK = 13.2% of 972 = 13.2 × 9.72 = Rs 128.304 crore
Required % = 120.9/128.304 × 100 = 12090000/128304 = 94.229 = 94%
Answer :b)

4). Total FDI in Odisha = Rs. 365 crore
And the FDI in entertainment sector in Odisha
= 9.5% of 365 = 9.5 × 3.65 = Rs 34.675 crore
Now, the FDI in telecom sector in Maharashtra
= 10.5% of 415 = 10.5 × 4.15 = Rs 43.575 crore
% loss = (43.575 34.675) / 43.575 × 100
= 8.9/43.575 × 100 = 20.4245 = 20.43%
Answer :e)

5). Investment in IT sector in AP
= 27.6% of 985 = 27.6 × 9.85 = 271.86
Now the total investment in Road sector in TN
= 13.2% of 890 = Rs 117.48 crore
Required ratio = 271.86 : 117.48
= 13593 : 5874
Answer :e)

6). ? = 47 × 563 / 23 × 112
= 26461 / 2576 = 10.
Answer :c)

7). 6832 ÷ 58 × ? – 1624.64 = 1064.28
= 117.79 × ? – 1625 = 1064
= 118 × ? = 1064 + 1625 = 2689
? = 2689/118 = 22.78 = 24.
Answer :a)

8). (34.9)^2 ÷ 7 + √? = 217.02
√? = 217.02 – 35 × 35/7 = 217 – 175 =42
? = 42 × 42 = 1764 = 1765.
Answer :b)

9). ? – 623.68 = 33% of 3400 + 13% of 170
 = 33 × 3400 / 100  +  13 × 170 / 100
= 1144.1 + 623.68 = 1144 + 624
= 1768 = 1770
Answer :c)

10). 24% of 650 - ?% 123.68 = 78.2
24 × 650 / 100  -  ? × 124 / 100 = 78
156 – 78 = ? × 124 / 100
? × 124 / 100 = 78
? = 78 × 100 / 124 = 62.90 = 63.
Answer :d)





 

 


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">