17 Sep 2016

IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-9:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

1). The ratio between two number is 3:4, if each number be increased by 9, the ratio becomes 18:23 find the sum of the number
a)    135                            
b)    105
c)    155                            
d)    165
e)    None of these

2). The incomes of A of B are in the ratio 3:2 and their expenditure are in the ratio 5:3 if each saves rupees 2000, what is their income?
a)    32000                        
b)    20000
c)    1190                          
d)    8000
e)    None of these

3). 6 men and 8 women can complete a work in 10 days. 26 men and 48 women can finish the same work in 2 days. 15 men and 20 women can do the same work in - days.
a)    4 days     
b)    6 days
c)    2 days     
d)    8 days
e)    7 days


4). A mixture contains milk and water in the ratio of 3:2 litter of water is added to the mixture, milk, milk and water in the mixture become equal find the quantities of milk and water in the mixture .
a)    12, 8 litter                       
b)    4,3 litter
c)    12, 6 litres                     
d)    10,8 litres
e)    None of these

5). A and B working alone can finish a job in 5 days and 7 days respectively. They work at it alternately for a day. If A starts the work, find in how many days the job will be finished?
a)    29/5                        
b)    11/5
c)    24/5                        
d)    21/5
e)    None of these

Directions (Q. 6-10): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer
a)    if x > y
b)    if x ≥ y
c)    if x < y
d)    if x ≤ y
e)    if x ≠ y or relation cannot be established between ‘x’ and ‘y’.

6).
I. 3x^2 - 16x + 21 = 0                          
II. 3y^2 – 28y + 65 = 0  

7).
I. 2x^2 + 9x + 9 = 0                             
II. 2y^2 + 17y + 36 = 0  

8).
I. 2x^2 – x – 10 = 0                            
II. 2y^2 – y – 21 = 0

9).
I. 2x^2 + 11x + 15 = 0                       
II. 4y^2 + 22y +24 = 0

10).
I. 3x^2 - 22x + 40 = 0                         
II. 2y^2 - 19y + 44 = 0  

Answers:
1)b   2)d   3)a   4)a   5)b   6)c   7)a   8)e   9)e   10)d

Solution:
1). Let the two numbers be 3x and 4x.
When they are increased by 9 they become 3x + 9 and 4x + 9.
It is given that the ratio is 18:23
Thus,   3x + 9/4x + 9 = 18:23
  23(3x + 9)     = 18(4x + 9)
  69x + 207     = 72x + 162
  69x – 72x = 162- 207
   -3x = -45
  X = 15
  Thus two numbers are 3x15 = 45 and 4 x 15 = 60
And the sum is 60+45 = 105
Answer: b)

2). Let the income be 3x and 2x. It is given that the saving of each is Rs. 2000.
Then, their expenditures are 3x – 2000 and 2x – 2000
Again,  (3x – 2000)/(2x – 2000) = 5/3
 => 3(3x – 2000) = 5(2x – 2000)
 => 9x – 6000    = 10x – 10000
 => 9x -10x        = -10000+ 6000
 =>      -x = -4000
  =>        x = 4000
Therefore, their salaries are 3 x 4000 = 12000 and 2 x 4000 = 8000
Answer: d)

3). Let work done by 1 man in 1 day = m and work done by 1 woman in 1 day = b
Work done by 6 men and 8 women in 1 day = 1/10
=> 6m + 8b = 1/10
=> 60m + 80b = 1 --- (1)
Work done by 26 men and 48 women in 1 day = 1/2
=> 26m + 48b = ½
=> 52m + 96b = 1--- (2)
Solving equation 1 and equation 2, We get m = 1/100 and b = 1/200
Work done by 15 men and 20 women in 1 day
= 15/100 + 20/200 =1/4
=> Time taken by 15 men and 20 women in doing the work = 4 days
Answer: a)

4). Let quantities of milk and water in the mixture be 3x and 2x. Then if 4 litres of water is added to the mixture the ratio of milk and water become 1:1.
It can be written as (3x): (2x + 4) = 1/1
Thus, 3x = 2x +4
            x = 4
Therefore, the milk in the mixture is 4x3 = 12 litres and quantity of water = 4x2 = 8 liters
Answer: a)

5). Work done by A in one day = 1/5 and work done by B in one day = 1/7
They are working alternately.
Therefore, Work done in first two day = (1/5 + 1/7) =   12/35
Work done in first four day = 24/35
Work done in first 5 days     = 24/35 + 1/5 = 31/35
Remaining work =       4/35
Day it will take B to complete = 4/35/1/7 = 4/5 of the day.
Therefore Total days taken = 5 + 4/5 = 29/5 days
Answer: b)

6). x = -3, 7/3      ;    y = 5, 13/3  = x < y.
Answer: c)

7). x = -3, -1.5      ;   y = -4.5, -4   = x > y
Answer: a)

8). x = 5/2, -2     ;   y = 7/2, -3     =  x ≠ y
Answer: e)

9). x = -3, -2.5     ;   y = -4, -3/2   =  x ≠ y
Answer: e)

10). x = 4, 10/3     ;    y = 5.5, 4     = x ≤ y
Answer: d)



 

 


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">