1 Sep 2016

IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

IBPS PO/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.




Directions (Q.1-5): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer
a)   if x < y
b)   if x > y
c)   if x ≤  y
d)   if x≥ y
e)   if x = y, or relationship between x and y can't be established.

1). I.  6x^2-49x+99=0
   II. 5y^2+17y+14=0

2). I.  5x^2=19x-12
   II. 5y^2+11y=12

3). I.  x^3=(1331)^1/3
   II. 2y^2-21y+55=0

4). I.  5x=7y+21
   II. 11x+4y+109=0

5). I. 2x^2-11x+12=0
   II. 2y^2-17y+36=0

Directions (Q. 6-10): Following graph shows the number of males and females in 5 different states.


Pie-chart I and pie-chart II shows the percentage illiterate males and percentage literate females of different states respectively.






6). What is the total number of illiterate females in Rajasthan State?
a)   142
b)   161
c)   145
d)   153
e)   160

7). The literate females in Kerala State is what per cent more than the illiterate males in Rajasthan State?
a)   23.33%
b)   66.66%
c)   99.99%
d)   44.44%
e)   33.33%

8). What is the total number of illiterate females?
a)   912
b)   812
c)   842
d)   852
e)   862

9). What is the total number of literate males?
a)   912
b)   710
c)   618
d)   594
e)   814

10). The illiterate females in Punjab State is what per cent more than that in Assam State?
a)   14.2%
b)   15.6%
c)   13.3%
d)   18.5%
e)   16.3%

Answers:
1)b   2)d   3)b   4)b   5)c   6)d   7)e   8)c   9)e   10)b

Solution:
1).
 6x^2-49x+99=0
(3x-11) (2x-9)=0
x=11/3, 9/2s
5y^2+17y+14=>
(5y+7) (y+2)=>
y=-2,-7/5
x>y
Answer: b)

2).
5x^2-19x+12=0
x= 3, 4/5
5y^2+11y=12
y = 4/5, -3
Answer: d)

3).
 x=11
2y^2-21y+55= 0
(2y-11) (y-5) = 0
y= 5, 11/2
x>y
Answer: b)

4).
 From given equation
x=-7
y=-8
x>Y
Answer: b)

5).
 2x^2-11x+12=>
x=3/2,4
2y^2-17y+36=>
y= 4, 9/2
Answer: c)

6). The number of illiterate females of Rajasthan State =180 × 85 / 100 = 153
Answer: d)

7). The number of literate females of Kerala State = 240 × 25 / 100 = 60
The number of illiterate males of Rajasthan State = 180 × 25 / 100 = 45
Required % = (60 – 45) / 45 × 100
= 15 / 45 × 100 = 33.33%
Answer: e)

8). Total number of illiterate females of all states together
= 200 × 85 / 100 + 240 × 75 / 100 + 180 × 85 / 100 + 196 × 75 / 100 + 240 × 80 / 100
= 170 + 180 + 153 + 147 + 192 = 842
Answer: c)

9). Total number of literate males
= 250 × 82 / 100 + 180 × 85 / 100 + 180 × 75 / 100 + 150 × 74 / 100 + 250 × 84 / 100
= 205 + 153 + 135 + 111 + 210 = 814
Answer: e)

10). Illiterate females in Punjab State = 200 × 85 / 100 = 170
Illiterate females in Assam State = 196 × 75 / 100 = 147
Required % = (170 –147) / 147 × 100 = 15.6%
Answer: b)

 



 

More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">