2 Sep 2016

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions  Set-1:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-5): Read the following statements and answer the questions that follow:
At a conference, four phDs specializing in different domains are seated in a row of four chairs left to right, each of a different colour. Each person has chosen to drink a unique drink (from tea, juice, cold-drink and energy drink). The following information is provided:
A.   The PhD in English is seated one the red chair.
B.   The PhD in Physics drinks juice.
C.   The PhD in Anthropology is seated on the first seat on the left.
D.   The PhD seated on the second seat from the right drinks cold drink.
E.   The PhD in Mathematics drinks tea.
F.   Juice is drunk by the person sitting on the blue chair.
G.  The white chair is placed to the right to the red chair.
H.   The chair colours are: white, blue, red and yellow

1). The chair color for the Anthropology PhD is :
a)   Yellow
b)   Blue
c)   Red
d)   While
e)   None of these

2).Which PhD drinks juice?
a)   Anthropology
b)   Physics
c)   English
d)   Mathematics
e)   None of these

3). The mathematics professors sits in the chair of which color and drinks which drink?
a)   Red, cold drink
b)   White, Tea
c)   Yellow, energy drink
d)   Blue, juice
e)   None of these

4). Which of the following statement is true?
a)   The PhD in Mathematics sits in the white colored chair number 4 and drinks a cold drink.
b)   The PhD in English sits in the yellow colored chair number 3 and drinks a cold drink.
c)   The PhD in Physics sits in the blue colored chair number 3 and drinks juice.
d)   The PhD in Anthropology sits in the yellow colored chair number 1 and drinks an energy drink.
e)   None of theses

5). Which PhD drinks cold drink?
a)   Anthropology
b)   Physics
c)   English
d)   Mathematics
e)   None of these

Directions (Q. 6-10): Eight persons, Rajeev, Ramesh, Raghu, Armaan, Dinesh, Ankit, Atul and Arvind arrived at a shopping mall in their respective cars. Each of these eight people have his own car out of the following brands: Audi, Alto, Verna, i-10, Maruti, Nano, Swift and Tata Safari. No two people have the same brand of car. Armaan was the 3rd person to arrive in his Audi but after the person who owns i-10 car. Ankit was not the last person to arrive. Atul arrived after Raghu but just before Rajeev, who owns Maruti. The person who owns Alto was the last person to arrive. Neither raghu nor Dinesh own i-10. The person who owns Swift arrived after the person who owns Verna. Dinesh, who owns Tata Safari, was first to arrive. Arvind owns Nano and he came after Raghu but not just before the person having Alto.

6). Who was the second last person to arrive?
a)   Raghu
b)   Rajeev
c)   Ramesh
d)   Atul
e)   Cannot be determined

7). Who owns the i-10 car?
a)   Raghu
b)   Atul
c)   Rajeev
d)   Ankit
e)   None of these

8). Which all brands of cars arrived after the Verna?
a)   Alto, Swift, Nano, Maruti
b)   Nano, Alto, Maruti
c)   Maruti, Alto
d)   Audi, Swift, Nano
e)   None of these

9). Which of the following statements is incorrect?
a)   Raghu owns a Swift
b)   Three cars arrived after the Nano.
c)   Two persons arrived between Ankit and Arvind
d)   Ramesh was the last person to arrive.
e)   None of these

10). Had the eight persons arrived in the alphabetical order of their names, who must have arrived just after the person who arrived in Verna?
a)   Dinesh
b)   Arvind
c)   Raghu
d)   Rajeev
e)   None of these

Answers:
1)a   2)b   3)b   4)d   5)c   6)b   7)d   8)c   9)e   10)a

Explanation:
Directions (Q. 1-5):
Subject
Chair colour
Drink of choice
Chair number
Anthropology
Yellow
Energy Drink
1
Physics
Blue
Juice
2
English
Red
Cold Drink
3
Mathematics
White
Tea
4

 Directions (Q. 6-10):





 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">