2 Sep 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-33

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-33:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 3): What value should come in place of question mark in the following questions:
1). 18.5 × 21.4 × ? = 6255.22
a) 15.8
b) 14.6
c) 17.4
d) 17.2
e) 16.4

2). 19.25 × 78 ÷ 5.5 = ?
a) 234
b) 273
c) 243
d) 216
e) 261

3). √2704 ÷ 3√2197 + 3√2744 × 4√6561
a) 96
b) 102
c) 130
d) 165
e) 204

4). In a class of 150 students there are 80 boys and 70 girls. The average marks obtained by the class is 78. If the average marks obtained by the boys and girls are in the ratio 3:4, find the average marks obtained by the girls.
a) 85
b) 90
c) 70
d) 80
e) 75

5). A, B and C can finish a work in 24, 9 and 12 days respectively. B and C start the work but are forced to leave after 3 days. Find out how many days will be taken by A to finish the remaining work?
a) 10 days
b) 8 days
c) 15 days
d) 12 days
e) 20 days

REASONING
6). If the statement “P > I < R = A ≤ T > E < S” is true, then which of the following conclusion is definitely not true?
a) P > R
b) A = E
c) S ≥ a
d) R > E
e) I ≥ T

7). Which of the following order of letters (from left to right) in the blans makes the expression, U > Q definitely?
___ > ___ ≤ ___ = ___ < ___ > ___
a) Q, U, O, T, E, S
b) S, Q, T, O, U, E
c) U, T, Q, S, E, O
d) T, O, S, U, E, Q
e)  Q, E, T, O, U, S

8). Which of the following expressions has A > R, Z > B and C < V definitely true?
a) C < A < V < R < B = K < Z
b) C ≤ V ≤ A < B < R < Z < K
c) V ≤ A ≥ R > B > C ≥ Z > K
d) R ≤ A ≥ V > B > K ≤ Z ≤ C
e) Z ≥ V > A ≥ K ≥ B = C > R

9). Which of the following is definitely false if F < R = A ≤ C < T > I ≤ O ≥ N < S is true?
a) A < I
b) R = O
c) T < S
d) F = C
e) R > N

10). Which of the following should replace the question marks respectively so the P ≥ W, E > R and M < O are definitely true?
T > A ≤ P ? E = W ≥ O ? R = M
a) =, ≥
b) >, =
c) ≥, >
d) ≥, ≥
e) ≤, >

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Rearrange the following six sentences A, B, C, D, E and F in a proper sequence to from a meaningful paragraph. Then answer the questions given below.
(A) This traditional sector is the most globalised and fast globalizing.
(B)  It is unable to use the interest subsidy given to it to modernize
(C)  The budget has ignored three fronts.
(D)  Textile is not to be regarded as a revenue yielding, but as an employment an export intensive industry.
(E) It has to face full-blown global competition from 2004.
(F)   The subsidy is lapsing because an industry in losses cannot avail of it.

11). Which of the following should be the SECOND statement after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   D
d)   F
e)   E

12). Which of the following should be the SIXTH statement after rearrangement?
a)   E
b)   C
c)   F
d)   B
e)   D

13). Which of the following should be the FOURTH statement after rearrangement?
a)   D
b)   B
c)   A
d)   E
e)   C

14). Which of the following should be the THIRD statement after rearrangement?
a)   B
b)   A
c)   D
d)   E
e)   C

15). Which of the following should be the FIRST statement after rearrangement?
a)   D
b)   A
c)   B
d)   F
e)   E

Answers:
1)a   2)b   3)c   4)b   5)a   6)e   7)b   8)e   9)d   10)c  11)a   12)b   13)b   14)d   15)a

Solutions:
4). b) Let the average marks obtained by the boys and the girls be 3x and 4x respectively
As we know that,
Sum of the given entities = Average of given entities × No of entities
So the total marks obtained by the boys = 80 × 3x = 240x
 The total marks obtained by the girls = 70 × 4x = 280x
So the total marks obtained by the class = 240x + 280x = 520x
It is given that the average marks obtained by the class is 78.
78 = 520x/150 => x = (78 × 150)/520 = 22.5
Hence average marks obtained by the girls = 4x = 90

5). a)
Work done by B and C together in one day = (1/9 + 1/12) = 7/36 units
Hence work done by B and C in 3 days = 3 × (7/36) = 7/12 units
Remaining work = 1 – 7/12 = 5/12 units
Now 1/24 units work is done by A in one day
So, for 5/12 units of work, A will take = (5/12) ÷ (1/24) = 24 × 5/12 = 10 days

6). e)
I ≥ T is definitely not true. Other expressions may or may not be true.
7). b)
S > Q ≤ T = O < U > E. Thus U > Q
8). e)
9). d)
F = C is definitely false. Other expressions may or may not be true.
10). c)

Directions (Q. 11-15):

DAEBFC





For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">