5 Sep 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-35

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-35:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the following pie-charts and table to answer these questions.
State wise details of the Adult Population of a country

1). What is the ratio of the Graduate female population of State E to Std XII female population of State D?
a) 7:5
b) 5:7
c) 16:15
d) 15:16
e) None of these

2). The difference between the total number of Male Graduate population of A and B and the Female Graduate population of C and D is
a) 108000
b) 124000
c) 142000
d) 156000
e) None of these

3). Which state has the largest number of female adult population? (Graduate and Class XII combined)
a) A
b) B
c) C
d) D
e) E

4). Which state has the least number of male adult population? (Graduate and Class XII combined)
a) A
b) B
c) C
d) D
e) E

5). If the ratio of Male to Female Graduates in Cities A, B, C were interchanged, and the ratio of upto XII pass Male to Female was interchanged for D, E, F which state would have the least male adult population? (For example In city D, class XII pass male to female was 5:7, after interchange it will be 7:5, similarly for all cities).
 a) A
b) B
c) C
d) D
e) E

REASONING
6). If A + B means A is brother of B, If A ÷ B means A is father of B and A × B means A is sister of B. Which of the following means M is the uncle of P?
a) N × P ÷ M + R
b) M + S ÷ R ÷ P
c) M + N ÷ R ÷ P
d) M + K ÷ T × P
e) None of these

7). There are 6 siblings A, B, C, D, E and F. It is known that C is elder than F. B is elder than E but younger than C. A and D are elder than C. F is the youngest sibling. Then who is the eldest sibling?
a) A
b) B
c) C
d) D
e) Can’t be determined

8). If first and seventh letters of EXTROVERSION are swapped with each other and in the same way second and eighth letters are swapped with each other and similarly further more. Which letter will be third from left in the rearrangement?
a) T
b) R
c) N
d) D
e) None of these

9). If the letters of the word “PRINCE” are rearranged as they appear in the English alphabet, the position of how many letters will remain unchanged after the rearrangement?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) None of these

10). Pointing to a girl, Mohan said, “She is the only daughter of my grandfather’s only daughter-in-law”. How is Mohan related to that girl?
a) Brother
b) Uncle
c) Cousin
d) Can’t be determined
e)  None of these

ENGLISH
Directions (Q. 1115): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is No error, the answer is e). (ignore errors of punctuation, if any)

11). Traditionally, the major reason for CPI inflation (a)/ being higher than WPI inflation (b)/ has been that food articles (c)/ had a higher weight in CPI than WPI (d)/ No error (e).

12). India is at the threshold of becoming an economy (a)/ superpower and it is critical for all of us (b)/ to participate in this progress and contribute (c)/ towards transforming India’s socio-economic landscape. (d) / No error (e).

13). I am confident that the Government’s effort (a)/ to enforce key reforms and revive industrial sentiment will be pivotal (b)/ in achieving short and medium term wins (c)/ during the upcoming Budget Session of Parliament. (d) / No error (e).

14).The Germans pulled down (a)/ the gauntlet before (b)/ the French, who (c)/ reality took it up. (d) / No error (e).

15). When one is trying to swim (a)/ one must keep (b)/ his month (c)/ above water (d) / No error (e).

Answers:
1)d   2)c   3)e   4)d   5)b   6)d   7)e   8)e   9)c   10)d  11)d   12)a   13)e   14)a   15)c

Solutions:
(1 – 5):

1). d)

2). c)

3). e)

4). d)

5). b)


6). d)
M + K ÷ T × P which means that M is brother of K who is the father of T, who in turn is the sister of P. Hence K is the father of P as well. So M is the uncle of P.
7). e)
According to the given information, C > F and C > B > E and A, D > C. Also F is the youngest person.
So A, D > C > B > E > F
Either A or D could be the eldest
8). e)
The word formed is ERSIONEXTROV. So the letter 3rd from the left is S
9). c)
PRINCE => CEINPR Hence I and N retain their position.
10). d)
Mohan’s grandfathers only daughter-in-law is his mother or his/her aunt. In first case, he is the brother of the girl. In the second case he or she is the cousin of that girl.

Directions (Q. 11-15):
11). d) Insert ‘in’ before ‘WPI’
12). a) Replace ‘economy’ with ‘economic’
13). e)
14). a) Replace ‘pulled’ with ‘threw’

15). c) Replace ‘his’ with ‘one’s’




For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">