6 Sep 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-36

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-36:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.
QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the following graph carefully and answer the questions given below:
Number of soldiers (in thousands) joining five different forces during six different years

1). The total soldiers joining BSF in the years 2010, 2012 and 2014 was approximately what per cent of the total number of soldiers joining Navy over all the years together?
a) 105%
b) 112%
c) 98%
d) 115%
e) None of these

2). What was the ratio of the number of soldiers joining Army in the year 2010 and 2012 to the number of soldiers joining Army in the year 2013 and 2014?
a) 11 : 13
b) 13 : 14
c) 15 : 17
d)  21: 23
e) None of these

3). What is the difference between the total number of soldiers joining Air force in the year 2010, 2012 and 2014 and the number of soldiers joining Army in the year 2014?
a) 4700
b) 4550
c) 4850
d) 4900
e) 5250

4). In which force the number of the soldiers joining continuously increased from the year 2012 to 2015?
a) Navy
b) BSF
c) Army
d) Air force
e) None of these

5). What was the average number of soldiers joining in Army, Navy and Coast guard forces in the year 2013?
a) 4286
b) 3680
c) 4883
d) 5246
e) None of these

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Shantanu, Pradeep, Rupesh, Naveen, and Solomon are five workers of different areas and their home towns are Surat, Pune, Mumbai, Delhi, and Chandigarh but not in that order. The five specialist slots of Cook, Driver, Hawker, Plumber and Tailor are held by them, again not in the order of their names stated above.
Neither Pradeep nor Rupesh is the Tailor and they do not belong to either Surat or Delhi. Shantanu is neither a Hawker nor a Plumber. Niether Pune nor delhi is Naveen’s hometown. The worker who hails from Delhi is a hawker. The Tailor’s home town is Pune while the Plumber does not hail from Mumbai. Mumbai is not home town of Rupesh and Rupesh is specialist in cook.

6). The Cook’s home town is
a) Chandigarh
b) Delhi
c) Mumbai
d) Pune
e) None of these

7). Chandigarh is the home town of:
a) Shantanu
b) Naveen
c) Rupesh
d) Pradeep
e) Can’t Say

8). Who is the Driver?
a) Solomon
b) Rupesh
c) Shantanu
d) Pradeep
e) None of these

9). Who is the Cook?
a) Pradeep
b) Solomon
c) Naveen
d) Rupesh
e) Can’t Say

10). Solomon’s home town is
a) Pune
b) Surat
c) Mumbai
d) Delhi
e) None of these

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Given below are five sentences A, B, C, D and E. These are not in their proper sequence. Rearrange them so as to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.
(A)  The deep deciduous forests and the catches of all grassland, far dangerous terrorists.
(B)   This same quality, however, ,which once made Manas such a refreshing change, has now became the cause for major concern.
(C)  One of Manas greatest assets has been its seclusion from human habitation.
(D)  Their assault on it can be gauged from the fact that, venison is being sold at Rs 3 to 4 a kg in the villages bordering the forest.
(E)  Armed with sophisticated as well as crude homemade weapons, they have total disregard for wildlife.
11). Which of the following sentences should come FIRST in the sequence?
a)   D
b)   E
c)   A
d)   B
e)   C

12). Which of the following sentences should come SECOND in the sequence?
a)   D
b)   E
c)   A
d)   B
e)   C

13). Which of the following sentences should come THIRD in the sequence?
a)   D
b)   E
c)   A
d)   B
e)   C

14). Which of the following sentences should come FOURTH in the sequence?
a)   D
b)   E
c)   A
d)   B
e)   C

15). Which of the following sentences should come FIFTH in the sequence?
a)   D
b)   E
c)   A
d)   B
e)   C

Answers:
1)a   2)b   3)a   4)a   5)c   6)a   7)c   8)d   9)d   10)d  11)e   12)d   13)c   14)b   15)a

Solutions:
1). a)
Total soldiers joining BSF in the years 2010, 2012 and 2014 = (4.8+5.2+7.2) = 17.2 thousands
Total number of soldiers joining Navy over all the years = (0.75+1.2+1.8+3.25+4.25+5.2) = 16.45 thousands
Required percentage = (17.2*100)/16.45 = 104.5 = 105%
2). b)
Total number of soldiers joining Army in the year 2010 and 2012 = (4.5+8.5) = 13 thousands
Total number of soldiers joining Army in the year 2013 and 2014 = (6.2+7.8) = 14 thousands
Required ratio = 13/14 = 13 : 14
3). a)
Total number of soldiers joining Air force in the year 2010, 2012 and 2014 = (2.8+4.5+5.2) = 12.5 thousands
Total number of soldiers joining Army in the year 2014 = 7.8 thousands
Required difference = (12.5 - 7.8) thousands = 4.7 thousands = 4700
4). a)
According to graph only Navy soldiers joining continuously increased from the year 2012 to 2015
5). c)
Average number of soldiers joining in Army, Navy and Coast guard forces in the year 2013
= (6.2+3.25+5.2)/3 thousands = 48.83 thousands = 4883

(6 – 10):
Worker
Specialist
Home Town
Shantanu
Tailor
Pune
Pradeep
Driver
Mumbai
Rupesh
Cook
Chandigarh
Naveen
Plumber
Surat
Solomon
Hawker
Delhi
6). a)
7). c)
8). d)
9). d)
10). d)




For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">