7 Sep 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-37

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-37:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): What should come in place of the question mark (?) in the following series?
1). 121, 117, 108, 92, 67, ?
a) 62
b) 48
c) 31
d) 32
e) 42

2). 3, 15, 35, 63, 99, ?
a) 120
b) 134
c) 143
d) 108
e) 126

3). 25, 49, 121, 169, 289, 361, ?
a) 441
b) 429
c) 497
d) 541
e) 529

4). 8, 17, 36, 75, 154, ?
a) 280
b) 320
c) 313
d) 286
e) 305

5). 6, 9, 18, 45, 135, ?
a) 452.5
b) 472.5
c) 462.5
d) 425.5
e) 405.5

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the questions followed
In the meeting with PM of India – Shri Narendra Modi, eight Ministers are invited – Arvind Kejriwal, Mayawati, Kiran Bedi, Sheela Dixit, Mamata, Nitish Kumar, Akhilesh Yadav and Smriti Irani who are sitting around a circular table facing outside from the centre. Narendra Modi is sitting at the centre. The ministers invited are from eight different states – Delhi, Uttar Pradesh, Bihar, Maharashtra, Karnataka, Kerala, Tamil Nadu, and Rajasthan. The following information is known about them.
Nitish Kumar is not a neighbour of Sheela Dixit. Sheela Dixit and Kiran Bedi sit exactly opposite to each other. The Ministers form Delhi and Uttar Pradesh are not sitting together. Smriti Irani is the Minister of Rajasthan and is the only minster sitting between Mayawati and Mamata. Kiran Bedi is the Minister of Tamil Nadu. Mamata sits third to right of the one who is the minister of Delhi. The minister of Kerala and Karnataka are sitting opposite to each other. Akhilesh Yadav sits second to the left of Nitish Kumar. The minister of Maharashtra and Karnataka are sitting adjacent to each other. Mamata is not the Chief Minister of Uttar Pradesh.

6). Who is the Minister of  Maharashtra?
a) Mayawathi
b) Akhilesh Yadav
c) Sheela Dixit
d) Mamata
e) Can’t be determined

7). Who sits third to the right of Minister of Bihar?
a) Mayawathi
b) Sheela Dixit
c) Minister of Karnataka
d) Minister of Rajasthan
e) Can’t be determined

8). Which of the following two are sitting together?
a) Arvind Kejriwal and Mamata
b) Arvind Kejriwal and Nitish Kumar
c) Akhilesh Yadav and Kiran Bedi
d) Smriti Irani and Kiran Bedi
e) None of these

9). Who sits between Mayawathi and Akhiliesh Yadav when counted from the right of Mayawathi?
a) Minister of Kerala
b) Minister of Bihar
c) Arvind Kejriwal
d) Minister of Karnataka
e) Sheela Dixit

10). Who is the minister of Kerala?
a) Mamatha
b) Nitish Kumar
c) Sheela Dixit
d) Akhilesh Yaday
e) Mayawati

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): pick out the most effective word to fill in the blank to make the sentence complete.
11). Vikas had to ______ some money by doing part-time work.
a)   Get
b)   Collect
c)   Accept
d)   Adjust
e)   Earn

12). Dileep was ______ late when he reached school that day.
a)   Fully
b)   Very
c)   Always
d)   Adjust
e)   Too

13). The children _______ crackers to celebrate the victory of their team.
a)   Released
b)   Fired
c)   Shot
d)   Broke
e)   Burst

14). Sanjeev is always very ______ in the classroom and answers most of the questions correctly.
a)   Lost
b)   Uneasy
c)   Moving
d)   Concentrated
e)   Attentive

15). Hari’s factory can _____ out around 100 pieces per day, so by Tuesday he can complete the order.
a)   Turn
b)   Produce
c)   Prepare
d)   Complete
e)   Give

Answers:
1)c   2)c   3)e   4)c   5)b   6)c   7)d   8)b   9)e   10)a  11)e   12)e   13)b   14)e   15)a

Solutions:
1). c)
The series is formed in the below manner:
121 – 22 = 117; 117 – 32 = 108; 108 – 42 = 92, 92 – 52 = 67; So the next term must be 67 – 62 = 31

2). c)
The nth term of the series is (2n)2 – 1; So the next term will be 122 – 1 = 143

3). e)
The given series represents the squares of prime numbers starting from 5
So the terms are 52, 72, 112, 132,172,192,232
Hence the next term is 529

4). c)
The series follow the below pattern
(8 x 2) + 1 = 17; (17 x 2) + 2 = 36; …….
So the next term would be (154 x 2) + 5 = 313

5). b)
The series follows the pattern of 6 x 1.5 = 9; 9 x 2 = 18; 18 x 2.5 = 45; 45 x 3 = 135; 135 x 3.5 = 472.5

(6 – 10):
6). c)
7). d)
8). b)
9). e)

10). a)




For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">