9 Sep 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-39

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-39:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): In the following table,populations of 6 cities have been given. Studythe following table carefully and answer thequestions

---------- Remaining are adults ---------------

1). By what per centis the number of adult males in cities C and D more than that of adult females inthe same cities?
a) 33%
b) 37%
c) 35%
d) 36.9%
e) 31%

2). The number ofchildren in city F is what per cent of the number of adult females in the same city?
a) 39
b) 40
c) 41
d) 42
e) 43

3). What is ratio oftotal population of city D and city E?
a) 109 : 187
b) 187 : 109
c) 119 : 179
d) 179 : 119
e) None of these

4). The differencebetween the number of adult females in the cities A and D is
a) 8013000
b) 8130000
c) 8301000
d) 8031000
e) 8300000

5). What is the adultpopulation in cities B and F?
a) 104758000
b) 107458000
c) 105748000
d) 108754000
e) 105748000

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information and answer the questions followed:
There are five friends namely A, B, C, D and E. Each person likes one vegetable and one fruit. E likes mango. Two persons like tomato, while the other two like to eat potato, and 1 likes cauliflower. Two of these persons like apples, one likes banana and one grapes. A does not like apples. B does not like grapes. The one who likes grapes like potato. B and D do not like tomato. A likes Tomato.

6). Who likes banana?
a) A
b) B
c) C
d) D
e) E

7). Who definitely likes apple?
a) A
b) B
c) C
d) D
e) E

8). Who likes grapes?
a) A or C
b) B or C
c) B or D
d) C or D
e) A or E

9). If E likes cauliflower, which fruit does C like?
a) Apple
b) Banana
c) Grapes
d) Mango
e) Can’t be determined

10). If E likes cauliflower, who are the ones who like tomato?
a) A and B
b) A and C
c) B and C
d) C and D
e) A and D

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is e). (Ignore errors of punctuation, if any.)

11). Deposite of many difficulties in the political relationship a)/ with Washington, Nehru retained not only a civil dialogue b)/ with the USA but also c)/  very considerable economic interaction d)/  No error e)/

12). The government decision to charge a cess on a)/ all services in addition to the service tax b)/ will make services more expensive c)/ and also clutter tax system. d)/ No error e).

13). When a business is in transition, sometimes a)/ the decision-making process will slow down and that b)/ can be bad for the business because c)/ this creates some uncertainty. d)/ no error e).

14).  Every family has to a)/ have its own structure but there is b)/ a clear necessity to delineate and differentiate c)/ between the family and the business. d)/ No error e).

15). whosoever commits the offence of money laundering a)/ shall be punishable with rigorous imprisonment b)/ for a term which shall not fewer than three years c)/ but may extend to seven years. d)/ No error e).

Answers:
1)a   2)a   3)b   4)d   5)a   6)a   7)b   8)d   9)a   10)b  11)a   12)d   13)d   14)e   15)c

Solutions:
1). a)


2). a)
Required Percentage = 16/41 x 100 = 39

3). b)
Required Ratio = 93500000 : 54500000 = 187 : 109

4). d)


5). a)

(6 – 10):
Initial Table:
Person
Vegetable
Fruit
A
Tomato
Not Apple
B
Not Tomato
Not Grapes
C


D
Not Tomato

E

Mango
A likes either grapes/banana. But person who likes grapes also likes potato. Therefore A likes banana. Now B has to like apples, as Banana and Mango are already taken and B does not like grapes.
Final Table:
Person
Vegetable
Fruit
A
Tomato
Banana
B
Potato / Cauliflower
Apple
C
Potato / Tomato / Cauliflower
Apple / Grapes
D
Potato / Cauliflower
Apple / Grapes
E
Potato / Tomato / Cauliflower
Mango
6). a)
A likes Banana

7). b)
B definitely likes Banana

8). d)
C or D likes grapes

9). a)
If E likes cauliflower, then B and D like potato and C likes tomato.
Person
Vegetable
Fruit
A
Tomato
Banana
B
Potato
Apple
C
Tomato
Apple
D
Potato
Grapes
E
Cauliflower
Mango
 As E likes cauliflower, D likes potato and grapes, hence C likes Apple

10). b)
From the table in solution 9
If E likes cauliflower, A and C like Tomato

Directions (Q. 11-15):
11). a) delete ‘of’
12). d) insert ‘the’ before ‘tax system’
13). d) replace ‘this’ with ‘it’
14). e)
15). c) replace ‘fewer’ with ‘less’






For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">