10 Sep 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-40

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-40:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (Q. 1-5): Read the following passage to solve the questions (The solution is given at the end of question no 5 to find out the total number of balls)
An urn contains 5 red, 1 black, m white and n blue balls.
The probability of picking out 1 white ball is 1/5 and probability of picking out 1 blue ball is 1/2.
1). What is the probability of picking out 1 red ball from the urn?
a) ½
b) 1/3
c) ¼
d) 1/5
e) None of these

2). When two balls are picked out. What is the probability that one is white and other is red?
a) 1/19
b) 4/19
c) 6/19
d) 3/19
e) None of these

3). When three balls are picked at random, what is the probability that none of them is blue?
a) 1/19
b) 3/19
c) 4/19
d) 2/19
e) 5/19

4). If all the balls are numbered starting from 1, 2, 3, … and so on. What is the probability that one picked out ball is either a multiple of 2 or multiple of 3 (But not both)
a) 1/2
b) 2/3
c) 3/5
d) 4/9
e) 5/11

5). If two balls are picked out one by one without replacement. What is the probability that first is white and second is red?
a) 5/9
b) 4/9
c) 3/9
d) 2/9
e) 1/9

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the given questions:
Vimal, Vijay, Vinod and Vikram are four students of different classroom coaching centres of XYZ, a leading coaching centre for Bank PO aspirants. Each belongs to a different state ie, Kerala, Andhra Pradesh, Telangana and Tamil Nadu but not necessarily in the same order. XYZ arranged an All India Mock Test series for all the classroom coaching stunts in four cities viz Hyderabad, Vijayawada, Kochin and Chennai. The students Vimal, Vijay, Vinod and Vikram appeared for the test series in different cities. When the results were declared they got first to fourth position in All-Indian ranking. They were students or XYZ ie Rajahmundry, Warangal, Coimbatore, and Thiruvananthapuram, but not necessarily in the same order.
The one who appeared at the Hyderabad test centre got the 4th Position in All-India ranking. But he is not Vijay. The one who appeared at Chennai for the test got the first position. The one who belongs to Andhra Pradesh got the third position, while the one who studied at the Rajahmundry centre got the second position. Vimal and Vijay studied neither at Rajahmundry nor Warangal. They appeared for the test neither at Vijayawada nor at Kochin. They belong neither to Tamil Nadu nor to Andhra Pradesh.  The one who studied in Warangal did not appear for the test at Vijayawada centre. The one who belongs to Kerala did not appear at Hyderabad centre.

6). In which of the following cities did Vimal appear for the test?
a) Hyderabad
b) Kochin
c) Chennai
d) Vijayawada
e) Data inadequate

7). Which of the following combinations is definitely true in respect of the given information?
a) Vijay – Kochin – 2
b) Vinod – Hyderabad – 4
c) Vikram – Vijayawada – 3
d) Vimal – Chennai – 1
e) None is true

8). Vijay belongs to which of the following states?
a) Kerala
b) Telangana
c) Tamil Nadu
d) Can’t be determined
e) None of these

9). Who got the second position in the All-India ranking?
a) Vijay
b) Vinod
c) Vimal
d) Vikram
e) Can’t be determined

10). Which of the following information is not true regarding Vinod?
a) Vinod got 3rd position in All-India ranking
b) Vinod belongs to Kerala
c) Vinod appeared for the test at Kochin
d) Vinod was the student of Warangal centre
e) None of these

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Rearrange the following five sentences in the proper sequence so as to form a meaningful paragraph.
(A)  On his way back to the airport, he was caught in a traffic jam.
(B)  So, he decided to finish some urgent work and get back to the airport.
(C)   By the time he reached the airport, the flight had already left.
(D)   The flight was, however, delayed for about five hours.
(E)  Jayesh went to the airport to see off his friend.
11). Which sentence should come SECOND in the paragraph?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E

12). Which sentence should come LAST in the paragraph?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E

13). Which sentence should come FOURTH in the paragraph?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E

14).   Which sentence should come FIRST in the paragraph?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E

15). Which sentence should come THIRD in the paragraph?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E

Answers:
1)c   2)a   3)d   4)a   5)e   6)a   7)e   8)a   9)d   10)b   11)d   12)c   13)a   14)e   15)b  

Solutions:
(1 – 5):
5 red balls, 1 black ball
Let us assume there are m white balls and n blue balls.
Probability of picking out 1 white ball is
m/(6 + m + n) = 1/5 => 5m = 6 + m + n => 4m = 6 + n
Similarly probability of picking out 1 blue ball is
m/(6 + m + n) = ½ => 5n = 6 + m + n => n = 6 + m
=> 4m = 6 + 6 + m => 4m = 12 + m => m = 4
and n = 6 + m => n = 10
So total number of balls = 5+1+m+n = 5+1+4+10 = 20
1). c)
5C1/20C1 = 5/20 = ¼
2). a)
(4C1 × 5C1)/20C2 = 4 x 5/20×19 = 1/19
3). d)
None is blue means all 3 are red, black or white (10 possibilities)
=> P = 10C3 / 20C3 = (10 x 9 x 8)/(20 x 19 x 18) = 2/19
4). a)
Possibilities = 10 (2, 3, 4, 8, 9, 10, 14, 15, 16, 20)
10C1 / 20C1 = 10/20 = ½
5). e)
4C1 / 20C1 × 5C1 / 19C1 = 4 x 5 / 20 x 19 = 1/19

(6 – 10):

6). a)
7). e)
8). a)
9). d)
10). b)

Directions (Q. 11-15):
EDBAC






For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">