12 Sep 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-42

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-42:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Following pie-chart shows the distribution of mobile users of different companies. Total mobile users are 80 lakh.

Note: All the values are mentioning angles of the pie chart ie Nokia, 108 => 1080

1). How many people are using LG mobile?
a) 12.8 lakhs
b) 13.2 lakhs 
c) 14 lakhs
d) 15.6 lakhs
e) None of these

2). What is the difference between the number of Spice mobile users and HTC mobile users?
a) 1.6 lakhs
b) 1.8 lakhs 
c) 2.4 lakhs
d) 3.2 lakhs
e) None of these

3). What is the ratio between the number of Nokia mobile users and the number of Samsung mobile users?
a) 6 : 5 
b) 5 : 4  
c) 4 : 3 
d) 3 : 2 
e) None of these

4). Number of Motorola mobile users is what percentage of the number of HTC mobile users?
a) 160% 
b) 150%
c) 140%
d) 125%
e) None of these

5). Number of Nokia mobile users is how much percentage more than that of the number of LG mobile users?
a) 255% 
b) 62.5% 
c) 75% 
d) 87.5%
e) None of these

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following the information and answer the question followed:
I. Seven persons A, B, C, D, E, F, G belonging to different cities viz. Bihar, Tamil Nadu, Calcutta, Goa, Kerala, Jharkhand and Ahmedabad, not necessarily in the same order, went to UK for attending a Common Wealth Game. Each one had a different specialization viz. Shooting, Badminton, Table Tennis, Polo, Football, Basket Ball and Hockey.
II. ‘D' is from Calcutta and 'B' does not have specialization in Basket Ball and Table Tanis. C is a man of Polo and comes from Tamil Nadu. The person from Goa has specialization in Football. `A' who is specialized in Shooting does not belong to Bihar. F having specialization in Badminton is from Ahmedabad. Hockey is the specialization of G who comes from Kerala.

6). Which of the following persons is from Bihar?
a) A
b) D
c) E
d) D or E
e) None of these

7). Who plays Basket Ball?
a) D
b) E
c) F
d) D or F
e) D or E

8). Person with specialization in Shooting comes from which of the following cities?
a) Kerala
b) Bihar
c) Jharkhand
d) Goa
e) None of these

9). Which of the following combinations of person, city and specializations correct?
a)  D-Calcutta-Table Tennis
b) D-Calcutta-Basket Ball
c) B-Goa-Football
d) E-Bihar-Table Tennis
e) None of these

10). Who is specialized in Football?
a) B
b) D
c) E
d) Data Inadequate
e) None of these

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is e). (ignore errors of punctuation, if any)

11). a) Companies want to understand / b) the startups space and  / c) how is it changing the / d) way business is done. / e) No error

12). a) both houses of parliament expressed grief / b) over the loss of lives / c) due to the floods / d) in the southeast parts of the country. / e) No error

13). a) He said the government would not remain satisfied / b) with short-term measures alone would put in / c) more efforts on long-term measures which require / d) more investment to improve infrastructure. / e) No error

14). a) though an increasing member of young graduates  / b) prepare to working with start-ups,   / c) there are a host of issues that one should take / d) note of before making a decision. / e) No error

15). a) When it comes to quitting a company, /  b) the best way to avoid any animosity between employee and employer / c) is by serving the stipulated notice period / d) and ensuring a proper handover. / e) No error

Answers:
1)a   2)d   3)b  4)d   5)d   6)c   7)e   8)C   9)c   10)a  11)c   12)d   13)c  14)b   15)e

Solutions:
1). a)
LG users = 57.6° = 16%
Total users = (80*16)/100  = 12.8 lakhs

2). d)
Spice users = 43.2° = 12%
HTC users = 28.8° = 8%
Difference = 12 – 8 = 4%
4% of 80 lakhs = 3.2 lakhs

3). b)
Nokia users = 108° = 30%
Samsung users = 86.4° = 24%
Ratio =30/24   = 5 : 4

4). d)
Motorola users = 36° = 10%
HTC users = 28.8° = 8%
 % =  10/8*100 = 125%
5). d)
Nokia users = 108° = 30%
LG users = 57.6° = 16%
% more = (30-16)/16*100  = 175/2=87.5%

 (6 – 10):

6). c)
7). e)
8). c)
9). c)
10). a)

Directions (Q. 11-15):
11).c) replace ‘is it’ with ‘it is’.
12). d) replace ‘’southeast with ‘south-eastern’
13). c) replace ‘require’ with ‘required’
14). b) delete ‘to’

15). e)

 



For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">