13 Sep 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-43

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-43:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the following table carefully to answer the questions that follow.
Number of Students in Six Classes of a School over the Years

1). What is the total number of students from all the classes together in the year 2010?
a) 717
b) 767
c) 727
d) 747
e) 737

2). What is the average number of students in all the classes together in the year 2009? (Rounded off to the nearest integer)
a) 117
b) 123
c) 128
d) 146
e) 153

3). What is the per cent increase in the number of students in class VII in the year 2012 from the previous year? (Rounded off to two digit after decimal)
a) 5.23
b) 6.67
c) 11.26
d) 8.56
e) 9.72

4). Number of students in class X in the year 2013 forms approximately what per cent of the total number of students in that class from all the years together?
a) 23
b) 46
c) 17
d) 57
e) 27

5). What is the respective ratio of total number of students in class V in the year 2011 and 2014 together to the total number of students in class VI from the same year?
a) 39:37
b) 40:41
c) 37:39
d) 41:40
e) 41:39

REASONING
Directions (6 - 10): Read the following (tough 2 squares in out sitting arrangement) information carefully and answer the questions that follow:
Twelve friends are sitting in two squares. One square is inside another. Ravi, Praveen, Suri, Suma, Raju and Robert are in the outer square facing inward. Smith, Chandra, Audhi, John, Balu and Jacob are sitting in the inner square facing outward. They all are sitting in such a way that in each square four persons are sitting in the middle of the sides and two persons are sitting on diagonally opposite corners.
Each friend in the inner square is facing another friend of the outer square. There are exactly two persons sitting between Ravi and Raju. Balu sits second to the left of Smith. Suri is on the immediate left of the one who is facing Smith. Neither Balu nor Smith faces either Raju or Ravi. Suma is facing Jacob and Praveen is not opposite Suri in the outer square. Raju is not sitting adjacent to Suma. Chandra is not facing Ravi. Between Chandra and John there are as many persons as between Suri and Robert. Ravi sits on any of the corner.

6). Who is sitting opposite Chandra?
a) Robert
b) Praveen
c) Raju
d) Data inadequate
e) None of the above

7). Robert is facing which of the following persons?
a) Balu
b) John
c) Smith
d) Data inadequate
e) None of the above

8). Who is sitting on the immediate left of Suri?
a) Smith
b) Suma
c) Ravi
d) Data inadequate
e) None of the above

9). Four of the five are alike in a certain manner. Select the one which is not similar to the other four.
a) Balu, Suri
b) Smith, Suma
c) John, Jacob
d) Jacob, Praveen
e) None of the above

10). Who is sitting second to the left of John?
a) Smith
b) Balu
c) Jacob
d) Data inadequate
e) None of the above
ENGLISH
Directions (Q. 11-15): There are five sentences given below. Arrange them into a meaningful order to from a paragraph and then answer the following questions.
(A)   A case in point is the programme involving the Sadar Sarovar Dam, which would displace about 2,00,000 people.
(B)   Critics decry the fact that a major development institution appears to absorb more capital than it distributes to borrowers.
(C)  For all its faults, critics, however, concede that the bank remains a relatively efficient instrument for distribution of development aid money.
(D)  One of the key complaints focuses on this non-profit bank’s recent “profitability”.
(E)   Although the lives of millions of people around the globe have been improved by the bank’s activities, it is now under fire.
(F)   The bank is also being balmed for large-scale involuntary resettlement to make way for dams and other construction projects.
11). Which of the following will be the FIRST sentence of the paragraph?
a)     D
b)     B
c)     E
d)     C
e)     A

12). Which of the following will be the FIFTH sentence of the paragraph?
a)   C
b)   D
c)   B
d)   A
e)   E

13). Which of the following will be the SECOND sentence of the paragraph?
a)   E
b)   B
c)   A
d)   F
e)   D

14). Which of the following will be the LAST sentence of the paragraph?
a)   F
b)   B
c)   A
d)   E
e)   C

15). Which of the following will be the FOURTH sentence of the paragraph?
a)   A
b)   B
c)   D
d)   F
e)   E

Answers:
1)d   2)a   3)b   4)c   5)d   6)c   7)a   8)c   9)c   10)a  11)c   12)d   13)e   14)e   15)d

Solutions:
1). d)
Total number of students from all the classes together in year 2010 = 138 + 124 + 116 + 126 + 123 + 120 = 747
2). a)
Average number of students in all the classes in the year 2009 = (122 + 112 + 100 + 125 + 124 + 116)/6 = 699/6 = 116.5 = 117 (approx.)
3). b)
Percentage Increase = (128 – 120)/120 x 100 = 6.666 = 6.67 (approx.)
4). c)
Number of students in class X in the year 2013 = 124
Number of students in class X from all the year together = 116 + 120 + 121 + 121 + 124 + 128 = 730
Required percentage = 124/730 x 100 = 16.98 = 17 (approx.)
5). d)
Required ratio = (142 + 145):(136 + 144) = 28 : 280 = 41 : 40

(6 – 10):

6). c)
7). a)
8). c)
9). c)
10). a)


 



For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">