## 15 Sep 2016

### IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-45

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-45:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
1). 20 workers working 5hours a day can finish the work in 20 days. If the workers went to work for 4hours a day. How many more workers are required to complete the work in same 20days?
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
e) 8

2). Two pipes A and B can fill a tank in 5 and 6hrs.Pipe C can empty it in 12hrs.If all the 3 pipes are opened together, then the tank will be filled in
a) 1 (13/17) hours
b) 2 (11/17) hours
c) 3 (9/17) hours
d) 4 (7/17) hours
e) 5 (5/17) hours

3). The compound interest on a certain sum of money at 12% per annum for two years is more than the simple interest on the same sum at the same rate of interest for two years by Rs.8640. Find the sum.
a) Rs.3 lakh
b) Rs.12 lakh
c) Rs.6lakh
d) Rs.1.5 lakh
e) Rs.3.5 lakh

4). The average marks in a subject of a class of 24 students is 56. If the marks of three students were misread as 44, 45 and 61 of the actual marks 48, 59 and 67, then what should be the correct average marks?
a) 54
b) 55
c) 56
d) 57
e) 58

5). The ratio between the speed of a truck, car and train is 3 : 8 : 9. The car moved uniformly and covered a distance of 1040 km in 13 hrs. what is the average speed of the truck and the train together?
a) 55 kmph
b) 60 kmph
c) 65 kmph
d) 70 kmph
e) 75 kmph

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information to answer the given questions
A @ B means A is husband of B
A % b means A is daughter of B
A \$ B means A is mother of B
A # B means A is father of B

6). Which of the following expressions indicates H is the brother of N?
a) H # R \$ D \$ N
b) N % F @ D \$ H # R
c) N % F @ D \$ H
d) N % F @ D % H
e) None of these

7). Which of the following expressions indicates R is the sister of H?
a) H \$ D @ F # R
b) R % D @ F \$ H
c) R \$ D @ F # H
d) H % D @ F \$ R
e) None of these

8). P @ Q \$ M # T indicates what relation of P with T?
a) Maternal grandmother
b) Paternal grandfather
c) Maternal grandfather
d) Paternal grandmother
e) None of these

9). P % Q \$ R @ M how is M related to Q?
a) Daughter in law
b) Mother in law
c) Daughter
d) Mother
e) Son

10). H # R \$ D \$ N how is H related to N?
a) Paternal grand father
b) Maternal grand father
c) Paternal great grandfather
d) Maternal great grandfather
e) None of these

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Rearrange the following eight sentence A, B, C, D, E, F, G and H in a proper sequence to construct a meaningful paragraph. Then answer the questions given below.
(A)  But there is a large middle ground, consisting of people who support privatisation as a policy.
(B)  So we hope he will not mind setting all the doubt at rest.
(C)  But they are increasingly worried by reports of rampant crony capitalism.
(D)  These are not questions that would probably disturb either ideological extreme-both camps have already made up their minds and no amount of argument is going to convince them otherwise
(E)  However, some disturbing questions regarding BALCO remain.
(F)  This group does not wish to needlessly impugn anyone’s integrity.
(G)  Disinvestment minister has been largely cooperative with the media.
(H)  But this group would like to be sure that the government’s dealings are completely above board.

11). Which of the following should be EIGHTH statement after rearrangement?
a)    A
b)    B
c)    C
d)    H
e)    F

12). Which of the following should be SECOND statement after rearrangement?
a)    B
b)    A
c)    C
d)    H
e)    D

13). Which of the following should be FIFTH statement after rearrangement?
a)    F
b)    E
c)    H
d)    G
e)    C

14). Which of the following should be SEVENTH statement after rearrangement?
a)    D
b)    B
c)    G
d)    H
e)    E

15). Which of the following should be FIRST statement after rearrangement?
a)    A
b)    C
c)    F
d)    E
e)    H

1)e   2)c   3)c   4)d   5)b   6)b   7)b   8)e   9)a   10)d  11)b   12)e   13)a   14)c   15)d

Solutions:
1). e)
Workers required for 4h => (5/4) × 20 = 25.
25 – 20 = 5

2). c)
Part filled in 1hr => (1/5 + 1/6 - 1/12) = 17/60
Tank filled in = 60/17 = 3 (9/17)

3). c)

4). d)
When marks misread, the difference in marks is (48+59+67) – (44+45+61) = 24
This means that 24 marks are still need to be added.
Earlier he average was 56.
So now average = 56 + 24/24 = 56 + 1 = 57

5). b)
Speed of car = 1040/13 = 80
Ratio 3 : 8 : 9
So, 8x = 80, x= 10
So truck speed = 3*10 =30, train speed = 9*10 = 90
Average = 30 + 90 / 2 = 60

6). b)
7). b)
8). e)
9). a)
10). d)