16 Sep 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-46

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-46:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the following chart and answer the questions below:
Profit percent earned by two companies A and B over the years

1). If the income of Company ‘A’ in 2011 was Rs.1,42,500 what was its expenditure in that year?
a) Rs.1,05,000
b) Rs.95,500
c) Rs.99,500
d) Rs.95,000
e) Rs.1,00,000

2). Expenditure of Company ‘B’ in 2012 was 90% of its expenditure in 2011. Income of Company ‘B’ in 2012 was what per cent of its income in 2011?
a) 130.5
b) 96 2/3
c) 121.5
d) 93 1/3
e) None of these

3). If the expenditure of Company ‘A’ in 2010 was Rs.70 lakhs and income of Company A in 2010 was equal to its expenditure in 2011, what was the total income (in Rs. lakh) of the Company A in 2010 and 2011 together?
a) 175
b) 131.25
c) 218.75
d) Can’t be determined
e) None of the above

4). Expenditure of Company ‘B’ in years 2009 and 2010 were in the ratio of 5 : 7 respectively. What was the respective ratio of their incomes?
a) 10:13
b) 8:13
c) 13:14
d) 11:14
e) None of the above

5). Total expenditure of Companies A and B together in 2014 was Rs.13.5 lakhs. What was the total income of the two companies (in Rs Lakhs) in that year?
a) 19.575
b) 20.25
c) 19.75
d) Can’t be determined
e) None of the above

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answers the questions given below:
Seven students A, B, C, D, E, F, and G studied in Institutes P, Q, and R and are currently in different subjects, namely Hindi, English, Mathematics, Biology, Chemistry, Physics, and Computer (not necessarily in same order). At least two and more than three students had studied in the same institute.
C liked mathematics and studied in institute Q, E did not like a computer .Only G amongst the seven students studied in institute P along with E. F liked physics and did not study in institute Q. B liked English and did not study in the same institute as F. A did not study in institute R. Those who studied in institute P are neither liked Hindi nor Biology. None of those who studied in institute Q liked Biology.

6). Who among the following have studied in institute R?
a) B, A
b) B, D, F
c) C, F
d) D, F
e) A, D

7). Which of the following groups represents the students of institute Q?
a) C, E, G
b) A, C, D
c) A, B, C
d) D, C, B
e) None of these

8). What is the subject of F?
a) Computer
b) Chemistry
c) English
d) Physics
e) Mathematics

9). Who amongst the following is in the subjects of chemistry?
a) G
b) A
c) E
d) D
e) F

10). What is the subject of A?
a) Biology
b) Chemistry
c) English
d) Computer
e) None of these

ENGLISH
Directions (Q. 11-13): choose the word which is MOST SIMILAR in meaning to the given word.
11). Menace
a)    Comfort
b)    Hazard
c)    Blot
d)    Delight
e)    Impediment

12). Puerile
a)    Mature
b)    Authentic
c)    Unadulterated
d)    Childish
e)    Obscure

13). Sumptuous
a)    Luxurious
b)    Poor
c)    Barren
d)    Inferior
e)    ugly

Directions (Q. 14-15): choose the word which is MOST OPPOSITE in meaning of the given word.
14). Benediction
a)    Blessing
b)    Disapproval
c)    Beatitude
d)    Sanctification
e)    Gratitude

15). Coup
a)    Overthrow
b)    Upset
c)    Election
d)    Revolution
e)    flight

Answers:
1)d   2)d   3)c   4)a   5)d   6)d   7)c   8)d   9)c   10)e  11)b   12)d   13)a   14)b   15)c  

Solutions:

Formula:
Profit = Income – Expenditure
Profit% = Profit/Expenditure x 100
1). d)
The percentage of company A in 2011 = 50%
Income = 142500 (given)
Expenditure = 142500 (100/150) = 95000

2). d)
Expenditure of B in 2012 = 90/100 of Expenditure of B in 2011
Income of B in 2012 = 90/100 x 140/100 x 100/135 of Income of B in 2011
=> I B12 = 280/300 I B 11 => I B12 = 93 1/3 % of I B11

3). c)
E A 10 = Rs.70 lakh
=> I A 10 = 70 (125/100) = Rs.87.5 lakh
I A 10 = E A 11 = Rs.87.5 lakh
I A 11 = 87.5 (150/100) = Rs.131.25 lakh
Therefore required value = I A 10 + I A 11 = 87.5 + 131.25 = Rs.218.75 lakh

4). a)
We have to find I B 09 : I B 10
Given E B 09 = 5x and F B 10 = 7x
I B 09 = 5x (140/100) and I B 10 = 7x(130/100)
Therefore I B 09 : I B 10 = 5x/7x (140/130) = 10:13

5). d)
Can’t be determined

(6 – 10):

6). d)
7). c)
8). d)
9). c)
10). e)


 



For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">