17 Sep 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-47

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-47:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer
a)   if x < y
b)   if x > y
c)   if x = y
d)   if x ≥ y
e)   if x ≤ y or no relationship can be established between x and y.
1). I. 6x2 + 77x + 121 = 0 II. y2 + 9y – 22 = 0
2). I. x2 – 24x + 144 = 0 II. y2 – 26y + 169 = 0
3). I. x2 – 6x = 7 II. 2y2 + 13y + 15 = 0
4). I. 2x2 + 3x – 20 = 0 II. 2y2 +19y + 44 = 0
5). I. 10x2 – 7x + 1 = 0 II. 35y2 – 12y + 1 = 0

REASONING
Directions (6-10): Study the following information to answer the given questions:
5 students – P, Q, R, S, and T buys stationery items – book, eraser, pen, pencil, and sharpener but not necessarily in the same order from different shops – A, B, C, D, and E. they study in classes I, Ii, III, IV, and V but not necessarily in the same order.
R buys book from shop B and is studying in IV. S buys sharpener but is not studying in class V. In shop C, neither erasers nor sharpeners are sold. The student who bought eraser is not studying in III. Either P or Q is studying in class I. The student who bought from shop E is studying in class V, but is not Q. T did not buy Pen, but is studying in class III. The student who is studying in III, bought from shop D.

6). Who bought eraser?
a)   P
b)   Q
c)   R
d)   T
e)   S

7). What did T buy?
a)   book
b)   pencil
c)   pen
d)   Cannot be determined
e)   None of these

8). From which shop the pen was bought?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   None of these

9). Which of the following is the correct combination of an item that student bought and his class?
a)   book – I
b)   book – III
c)   pencil – II
d)   pen – III
e)   eraser – V

10). If shop C is related to book and shop B is related to sharpener in a certain way, then to which of the following shop D is related to?
a)   pen
b)   pencil
c)   eraser
d)   book
e)   None of these

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): In each of the following questions an idiomatic expression and its four possible meanings are given. Find out the correct meaning of the idiomatic expression. If you do not find any correct answer mark e ie ‘None of these’ as your answer.

11). To lose face _________
a)   To gain an advantage over
b)   To wait eagerly for
c)   To fight unfairly
d)   To avoid being friendly with
e)   None of these

12). The rank and files ______
a)   The ordinary members of a society
b)   Bring about appeasement in a disturbed situation
c)   A fuss over a trifling matter
d)   An established secured right
e)   None of these

13). To make a long face ______
a)   To be short of money
b)   To make a gain that is legitimate
c)   To be friendly with
d)   To look oppressed
e)   None of these

14). In apple pie order_____
a)   To change for the better
b)   Expose ones inner feelings to others
c)   Perfectly methodical arrangement
d)   To escape from danger
e)   None of these

15). In the blues_____
a)   Behave like a lord
b)   Melancholy and low-spirited
c)   Being colourful
d)   Having many blue things
e)   None of these

Answers:
1)e   2)a   3)b   4)d   5)d   6)a   7)b   8)c   9)e   10)e  11)e   12)a   13)d   14)c   15)a

Solutions:
1). e)
I. 6x2 + 77x + 121 = 0
or, 6x + 66x + 11x + 121 = 0
or, 6x(x + 11) + 11(x + 11) = 0
or, (6x + 11) (x + 11) = 0
or, x = – 11/6
II. y2 + 9y – 22 = 0
or, y + 11y – 2y – 22 = 0
or, y(y + 11) – 2(y + 11)
or, (y – 2) (y + 11) = 0
or, y = 2, –11
Hence, no relationship can be established between x and y.

2). a)
I. x2 – 24x + 144 = 0
or, x2 – 12x – 12x + 144 = 0
or, x(x – 12) – 12(x – 12) = 0
or, (x – 12)2 = 0
x = 12
II. y2 – 26y + 169 = 0
or, y2 – 13y – 13y + 169 = 0
or, y(y – 13) – 13(y – 13) = 0
or, (y – 13)2 = 0
y = 13
Hence, x < y

3). b)
I. x2 – 6x = 7
or, x2 – 6x – 7 = 0
or, x2 – 7x + x – 7 = 0
or, x(x – 7) + 1(x – 7) = 0
or, (x + 1) (x – 7) = 0
or, x = –1, 7
II. 2y2 + 13y + 15 = 0
or, 2y2 + 10y + 3y + 15 = 0
or, 2y(y + 5) + 3(y + 5) = 0
or, (2y + 3) (y + 5) = 0
or, y = – 3/2, –5
Hence, x > y

4). d)
I. 2y2 + 3x – 20 = 0
or, 2x2 + 8x – 5x – 20 = 0
or, 2x(x + 4) – 5(x + 4) = 0
or, (2x – 5) (x + 4) = 0
or, x = 5/2, –4
II. 2y2 + 19y + 44 = 0
or, 2y2 + 11y + 8y + 44 = 0
or, 2y(2y + 11) + 4(2y + 11) = 0
or, (y + 4) (2y + 11) = 0
y = –4, – 11/2
Hence, x ≥ y

5). d)
I. 10x2 – 7x + 1 = 0
or, 10x2 – 5x – 2x + 1 = 0
or, 5x(2x – 1) – 1(2x – 1) = 0
or, (5x – 1) (2x – 1) = 0
or, x = 1/5, ½
II. 35y2 – 12y + 1 = 0
or, 35y2 – 7y + 5y + 1 = 0
or, 7y(5y – 1) – 1(5y – 1) = 0
or, (7y – 1) (5y – 1) = 0
or, y = 1/7, 1/5
Hence, x ≥ y

(6 – 10):
Student
Shop
Class
Stationery
P
E
V
eraser
Q
C
I
pen
R
B
IV
book
S
A
II
sharpener
T
D
III
pencil
6). a)
7). b)
8). c)
9). e)
10). e)

Directions (Q. 11-15):
11). e) ‘to lose face’ means be humiliated; lose credit or reputation. As, no option expresses the meaning correctly, so the answer is (e).
12).a) ‘Rank and file’ means ordinary soldiers; ordinary undistinguished people; members of a group of organization.
13). d)
14). c) ‘In apple-pie order’ means very neatly arranged.
15). a)



 



For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">