18 Sep 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-48

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-48:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


1). The total number of men, women, and children working in a factory is 24. They earn Rs. 3330 in a day. If the sum of the wages of men to that of women to that of children is in the ratio of 21:10:6 and if the wages of man, a woman, and a child are in the ratio 7:5:2, then how much does a woman earns in a day?
a)Rs. 150
b)Rs. 142
c)Rs. 135
d)Rs. 169
e)Rs. 125

2). In a competitive examination, the average marks obtained was 45. It was later discovered that there was some error in computerization and the marks of 90 candidates had to be changed from 80 to 50, and the average came down to 40 marks. The total number of candidates appeared in the examination is 
a) 520
b) 550
c) 540
d) 525
e) None of these

3). A roller is 120 cm long and has diameter 84 cm. If it takes 500 complete revolutions to level a play-ground, then determine to cost of levelling at the rate of 30 paise per m2.
a) Rs. 475.40
b) Rs. 375.45
c) Rs. 375.20
d) Rs. 475.20
e) None of these

4). Out of 15 students studying in a class, 7 are from Maharashtra, 5 from Karnataka and 3 from Goa. Four students are to be selected at random. What are the chances that at least one is from Karnataka?
a) 12/13
b) 11/13
c) 100/15
d) 51/15
e) None of these

5). The compound interest earned by Suresh on a certain amount at the end of two years at the rate of 8 p.c.p.a. was 1414.4. What was the total amount that Suresh got back at the end of two years in the form of principal plus interest earned?
a) 8500
b) 9914.4
c) 9014.4
d) 8914.4
e) None of these

Directions (6 – 10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it: You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and Give answer—
a) if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
b) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
c) if the data in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
d) if the data, in both the Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e) if the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.

6). Who is the youngest among P, Q, R, S and T?
I. Q is younger than R and S but not as young as P.
II. T is not the youngest.

7). How many children are there in the class?
I. If arranged in ascending order of height Suma is tenth from the top.
II. In order of height, Suma is five positions above Ranjit who is eighth from the bottom.

8). What is the code for ‘going’ in a code language?
I. In that code language ‘where are you going’ is written as ‘ma ka ta re’
II. In that code language ‘going to college’ is written as ‘ lope ta’

9). How is Shamim related to Mr Varghese?
I. Shamim’s son is the only grandson of Mr Varghese.
II. Mr. Varghese has only one son.

10). Village X is in which direction with respect to village Y?
I. X is to the East of Z which is to North of Y.
II. X is to the North of L which is to the East of Y.

Directions (11-15): Read the following passage carefully and answer the questions given after the passage. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

According to an old saw, Britons are more likely to get divorced than ditch their bank. That may not be quite true (in 2010, 3.8% of customers changed their bank accounts, while 1.1% of married people divorced), but it's certainly the case that the British are loath to swap their current accounts. While 10% of electricity users switch every year, one study suggests that by 2023 only around 5% of bank customers will move their money in any one year. Human inertia has a lot to do with this – there's always something more exciting to do than read one's statements, even if it's only collecting lint. But it's not the only factor: Sir Donald Cruickshank's report into banking in 2000 rightly identified the numerous obstacles to switching. It was also a theme of the Vicker's review – which has prompted this week's overhaul of the current account switching service where before it could take anything up to 30 working days to move from one bank to another, the new standardized system will take a maximum of seven. It should also be better at handling the migration of direct debits. No doubt this will make the lives of customers easier. Even so, this particular overhaul deserves only one cheer. For one thing, the monitoring of its success is not quite as energetic as it might be. For another, it is hard to see what incentive there is to swap banks, when there are so few big banks to choose from. In that respect, it is of a piece with the other financial reforms announced since the crash: fine, as far as it goes, but not the answer. Let us deal with the monitoring point first: the payments council, which sets the strategy for how bank payments are made in the UK, is also largely funded by banks and building societies. Perhaps then it is unsurprising to see that its criteria for judging whether the new switching service is a success are rather modest. They comprise: whether customers know about the service; whether customers feel confident in the service; and how well it performs. Not included on that brief list is how many people actually use the service. This would appear to be a classic case of the financial industry setting its own homework and making sure the questions aren't too hard. For a more searching investigation, we shall have to wait until the Office of Fair Trading look into things in 2015. Why the wait? Moreover, why not take up the challenge from the Treasury select committee, and allow customers to carry their account numbers with them wherever they go – which would have been a big step forward. And without the breaking up of the giant banks, all customers are really being offered is a slightly easier, shorter journey between a rock and a hard place.

11). What according to the author is true to make customers feel easy to handle their money?
a)   Direct transfer of money in a day to bank accounts
b)   New system that will take only a week to thirty days to transfer
c)   Switching service that will help to deposit money in other banks
d)   Financial industries setting up in their own cities
e)   None of these

12). According to the passage, which of the following is not true?
a)   It is difficult to choose banks as they are in small numbers.
b)   Success of switching service depends on number of customers using it.
c)   Only 3.8 percent of customers switch every year.
d)   It is advisable to allow customers to carry their account numbers.
e)   None of these

13). Which of the following would be a suitable title of the passage.?
a)   New Financial industry- a boon for your money
b)   Changing banking system
c)   Current account money- safe or unsafe
d)   Financial switching for customers
e)   Current account switching-move your money

14). What is the central idea of the passage?
a)   Current account switching should be encouraged
b)   Banks are the sole entity to take up the decision of switching bank accounts
c)   Switching bank account depends on how effective and easier the service is for customers.
d)   Switching bank account service is easier and helpful for customers.
e)   None of these

Choose the word which is most SIMILAR in meaning of the word printed in bold as used in the passage.
15). Overhaul
a)   step
b)   agenda
c)   improve
d)   break
e)   report

Answers:
1)a   2)c   3)d   4)b   5)b   6)e   7)e   8)e   9)e   10)b  11)e   12)c   13)e   14)c   15)c  

Detailed Solutions:
1. A)
Total persons M + W + C = 24
Sum of wages of M + W + C = 21x + 10x + 6x = 37x = 3330
=> x = 90
Sum of wages of men = 21x = 1890; Sum of wages of women = 10x = 900; Sum of wages of Children = 6x = 540
Per day wages are 7k, 5k, 2k
1890/7k + 900/5k + 540/2k = 24 => 720/k = 24 => k = 30
Women per day wage = 5 x 30 = 150

2. C)
Let the number of candidates be x.
Then, total marks obtained by all the candidates = 45x
Marks reduced for 90 candidates = 30 x 90 = 2700
Total reduced marks = 45x – 2700
Reduced average = (45x – 2700)/x
=> 40 = (45x – 2700)/x => x = 540

3. D)
R = 84/2 cm = 84/200 m = 21/50 m
H = 120 cm = 6/5m
The levelled area in one revolution of the roller = curved surface = 2rh = 2 x 22/7 x 21/50 x 6/5 = 396/125 m2
The levelled area in 500 revolutions = 396/125 m2 x 500 = 1584 m2
The required cost of levelling = 30/100 x 1584 = Rs.475.20

4. B)
P (Atleast one from Karnataka) = 1 – P(No one from Karnataka) = 1 – 10C4/15C4 = 1 – 2/13 = 11/13

5. B)
Let P be the Principle
=> CI = 1414.40 = P [(1 + 8/100)2 – 1] => 1414.40 = P(1.664 – 1) => P = 8500
Therefore, Amount = 8500 + 1414.4 = Rs. 9,914.4/-

6. E)
From both the statements
Therefore, P is the youngest

7. E)
From both the statements, Position of Suma from the top = 10th
Position of Suma from the bottom = 13th
Total number of children in the class = (10 +13) – 1 = 22

8. E)
From both the statements where are you going – ma ka ta re going to college – lo pe ta

9. E)
From statement I
Shamim is the child of Mr Varghese
The sex of Shamim is not clear.
From both the statements it is clear that Shamim is the son of Mr Varghese.

10. C)
From Statement I


X is to the North-east of Y.
From statement II



X is to the North-east of Y.

 



For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">