19 Sep 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-49

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-49:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 10): The following pie-charts show the percentage distribution of the total students passed from six different colleges. The second pie-chart shows the percentage distribution of the total girls passed from six different colleges. The total number of passed students is 7.5 thousand and 40% of them are girls.

1). In which of the following colleges is the ratio of the number of passed boys to the number of passed girls 1:1?
a) A
b) B
c) C
d) D
e) E

2). In which of the following colleges is the number of passed girl students more than the number of passed boy students?
a) B
b) C
c) D
d) E
e) F

3). In which of the following colleges the difference between the number of passed boy students and the number of passed girl students is the maximum?
a) B
b) C
c) D
d) E
e) F

4). The boy students who passed from College E is approximately what per cent of the girl students passed from College C?
a) 165%
b) 185%
c) 205%
d) 235%
e) 275%

5). The number of boys who passed from College B is approximately what per cent more or less than the number of girls who passed from the same college?
a) 67%
b) 72%
c) 81%
d) 87%
e) 92%

REASONING
Directions (6 – 10): Answer the questions on the basis of the information given below.
There are five girls and five boys sitting in two rows such that the five girls in row 1 are facing the five boys sitting in row 2.
F, G, H, I and J are sitting in row 1 each having a different height. P, R, S, T and U are sitting in row 2 and each one has a different height.
G’s neighbour H is the tallest girl and she sits facing the second tallest boy. R is the tallest boy and he sits opposite to the third tallest girl. J and S are respectively the shortest in their rows and they sit opposite to each other. The only girl who is taller than I sits on her immediate left. T sits at the extreme right end and exactly two boys are taller than him. P, who is taller than only one boy sits second to the left of the one who is just taller than him. F and G are neither the tallest nor the shortest girls and they sit at the extreme ends of their row.

6). Who sits on the third right of the boy facing the third tallest girl?
a) P
b) U
c) T
d) S
e) R

7). Which girl has exactly two girls taller than her?
a) G
b) H
c) F
d) J
e) I

8). If G and P form a pair and H and R also form a pair in a certain way, then select a similar pair from the given options.
a) I and S
b) F and R
c) H and U
d) J and P
e) F and T

9). If a person is represented by the initial letter of his / her name, then which of the following groups are ordered correctly according to their heights?
a) H > I > G > F > J
b) F < G < H < I > J
c) P > R > S > T > U
d) R > U > T > P > S
e) S < T > R > S > U

10). If all the girls and all the boys are made to sit in pairs of a boy and a girl in the ascending order of their heights then select the wrong pair from the given options.
a) H – R
b) F – P
c) I – U
d) J – S
e) G – P

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Given below are five sentences A, B, C, D and E. These are not in their proper sequence. Rearrange them so as to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.
(A)  The deep deciduous forests and the catches of all grassland, far removed from civilisation, have become shelter for dangerous terrorists.
(B)  This same quality, however, which once made Manas such a refreshing change, has now become the cause for major concern.
(C)  One of Mana’s greatest assets has been its seclusion from human habitation.
(D)  Their assault on it can be gauged from the fact that, venison is being sold at Rs 3 to 4 a kg in the villages bordering the forest.
(E)  Armed with sophisticated as well as crude homemade weapons, they have total disregard for wildlife.

11). Which of the sentences should come FIRST in the sequence?
a)    D
b)    E
c)    A
d)    B
e)    C

12). Which of the sentences should come SECOND in the sequence?
a)    D
b)    E
c)    A  
d)    B
e)    C

13). Which of the sentences should come THIRD in the sequence?
a)    D
b)    E
c)    A
d)    B
e)    C

14). Which of the sentences should come FOURTH in the sequence?
a)    D
b)    E
c)    A
d)    B
e)    C

15). Which of the sentences should come FIFTH in the sequence?
a)    D
b)    E
c)    A
d)    B
e)    C

Answers:
1)a   2)c   3)e   4)d   5)c   6)b   7)c   8)e   9)d   10)b  11)e   12)d   13)c   14)b   15)a

Solutions:
1). a)
Total no. of students in Clg A = 7500 * 16/100 = 1200
Number of girls in Clg A = 3000 * 20/100 = 600
So, Number of boy students in Clg A = 1200 – 600 = 600
Required Ratio = 1 : 1

2). c)
Total number of students in Clg D = 7500 * 17/100 = 1275
Number of girl students in Clg D = 3000 * 22/100 = 660
Number of boy student in Clg D = 1275 – 660 = 615

3). e)
Total number of students in Clg F = 7500 * 24/100 = 1800
Number of girl students in Clg F = 3000 * 18/100 = 540
Number of boy students in Clg F = 1800 – 540 = 1260
Difference = 1260 – 540 = 720 which is maximum

4). d)
number of boy students in Clg E = 7500 * 15/100 – 3000 * 14/100 = 1125 – 420 = 705
Number of girl students in Clg C = 3000 * 10/100 = 300
Req % = 705/300 * 100 = 235%

5). c)
Total number of students in Clg B = 7500 * 18/100 = 1350
Number of girl students in Clg B = 3000 * 16/100 = 480
Number of bou students in Clg B = 1350 – 480 = 870
Req % = (870-480)/480 * 100 = 39000/480 = 81.25 ≈ 81%

(6 – 10):
H > I > F > G > J
F
J
I
H
G
R
S
P
U
T
R > U > T > P > S
6). b)
7). c)
8). e)
9). d)
10). b)



 



For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">