20 Sep 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-50

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-50:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): The following table shows the total male population and total female population of six different cities and the ratio of adults to minors among them. Study the given table carefully and  answer the questions given below:
City
Total males
Adult :Minor
Total females
Adult :Minor
A
105623
5 : 2
100249
11 : 6
B
131857
7 : 4
115110
11 : 4
C
116536
5 : 3
115470
7 : 3
D
137202
8 : 5
123443
12 : 7
E
162911
11 : 6
161896
9 : 5
F
180396
13 : 5
183296
9 : 7

1). What is the difference between the total number of adult males of City B and that of City C?
a) 10352
b) 11074
c) 12518
d) 13208
e) None of these

2). What is the total number of adults in City A?
a) 140312
b) 142416
c) 143518
d) 144604
e) 145354

3). The total number of minor males in City F is approximately what per cent of the total number of adult females in that city?
a) 42.5%
b) 44.8%
c) 46.4%
d) 48.6%
e) 51%

4). What is the difference between the total number of adult males in City D and that of adult females in City E?
a)13124
b) 15384
c) 16514
d) 17304
e) 19644

5). The total number of minor females in City A is approximately what per cent more or less than the total number of minor females in City B?
a) 11%
b) 13%
c) 15%
d) 17.5%
e) 19.8%

REASONING
Directions (6-10): Each of the questions below consists of a question and three statements numbered I, II and III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question and then mark the appropriate option as answer:

6). Six friends M, T, S, R, U and W are sitting around a circular table facing the centre. What is the position of S with respect to M?
I. M is between R and T.
II. R sits second to the left of W.
III. U does not sit on the immediate right of R.
a) Only I and II
b) Only II and III
c) Only III
d) Only I and III
e) All I, II and III together

7). What is the code for "cold" in a code language?
I. "icecream is cold" is written as "tic jic lic".
II. "fruits are healthy" is written as "mic fic eic".
III. "healthy is icecream" is written as "jic mic lic".
a) Only I
b) Only II
c) Only I and II
d) Only III and I
e) None of these

8). Among P, Q, R, S, T, U, whose rank is first in a class test?
I. P scored more than only R and S.
II. T's rank is 3rd highest.
III. U did not score the highest marks.
a) Only I
b) Only II
c) Only III
d) I, II and III even together are not sufficient to  the question
e) All I, II and III

9). Five persons Jitesh, Jeevan, Jeet, Jai and Jeena sit on a straight line, facing north, but not necessarily in the same order. How many persons sit between Jitesh and Jai?
I. Jeet sits second to the right of Jitesh. Jai is not an immediate neighbour of Jitesh.
II. Jeena sits on the extreme end of the line.
III. Jeet sits on the immediate right of Jeevan.
a) Only II
b) Only III
c) Only I and II
d) Only I and III
e) All I, II and III together

10). How is N related to X?
I. M is brother of N; M is grandson of W.
II. S is sister of N.
III. X is mother of M's father.
a) Only I
b) Only II
c) Only III
d) All I, II and III together
e) Even I, II and III together are not sufficient

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that parts is the answer. If there is no error, the answer is e). (Ignore errors of punctuation, if any).

11). He is neither in a)/ favour of arms race b)/ or in favour of c)/ simple nuclear disarmament. d)/ No error e).

12). Naturalisation is the a)/ process by which b)/ a immigrant becomes a citizen c)/ of his new country. d)/ No error e).

13). A high fat diet a)/ not only increases the risks b)/ of heart ailments c)/ however also that of other disorders.  d)/ No error e).

14). When two vowel a)/ sounds occurs in direct succession,  b)/ the transition between them  c)/ is often difficult to make. d)/ No error e).

15). The solutions is to a)/ avoid the impasse altogether,  b)/ by taking a c)/ slightly different route. d)/ No error e).

Answers:
1)b   2)a   3)d   4)e   5)c   6)e   7)d   8)e   9)c   10)e  11)c   12)c   13)d   14)b   15)a

Solutions:
1). b)
Total number of adult males of City B = 13185 x 7/11 = 83909
Total number of adult males of City C = 116536 x 5/8 = 72835
Therefore difference = 83909 – 72835 = 11074

2). a)
Total number of Male Adults in city A = 105623 x 5/7 = 75445
Total number of Female Adults in city = 100249 x 11/17 = 64867
Total number of Adults in city A = 75445 + 64867

3). d)
F male minor = 180396 x 5/18 = 50110
F female adult = 183 x 9/16 = 103104
Required percentage = 50110/103104 x 100 = 48.6%

4). e)
8/13 x 137202 – 9/14 x 161896 = 19644

5). c)
(6/17) x 100249 – (4/15) x 115110 = 4686
Required % = 4686/30696 = 15.26%

Directions (Q. 11-15):
11). c) ‘Neither nor’ is correct connective.
12). c) ‘An immigrant becomes’ is correct usages , as immigrant takes ‘an’ as determiner.
13). d) ‘Not only …. But also’ is the correct from of connective.
14). b) here the subject (when two vowel sounds) is plural.
Hence, it will take a plural verb.
Ram and Mohan play together.
15). a) ‘One solution is’ will be the correct usage, because one is singular.



 



For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">