21 Sep 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-51

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-51:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
1). The simple interest accrued on amount of Rs. 40,000 at the end of three years is Rs. 12,000. What would be the compound interest accrued on the same amount at the same rate in the same period?
a) Rs. 18,765
b) Rs. 15,350
c) Rs. 21,555
d) Rs. 13,240
e) None of these

2). Deepa rides her bike at anaverage speed of 30 km/hr and reaches her destination in 6hours. Hema covers the same distance in 4 hours. If Deepa increases her average speed by10 km/hr. and Hema increases her average speed by 5 km/hr. what would be the difference intheir time taken to reach the destination?
a) 54 minutes
b) 1 hour
c) 40 minutes
d) 45 minutes
e) None of these

3). What would be the cost of building a fence around a circular field with area equal to 32378.5 sq meters, if the price per meter forbuilding the fence was Rs. 154?
a) Rs. 84, 683
b) Rs. 86,495
c) Rs. 79,326
d) Rs. 98,252
e) None of these

4). When all the students in a schoolare made to stand in rows of 54,30 such rows are formed. If thestudents are made to stand in therows of 45, how many such rowscan be formed?
a) 25
b) 42
c) 36
d) 32
e) None of these

5). Vinod makes a profit of Rs. 110 if he sells a certain number of pencils at the price of Rs. 2.5 perpencil and incurs a loss of Rs. 55 if he sells the same number of pencils for Rs. 1.75 per pencil.How many pencils does Vinod have?
a) 220
b) 240
c) 200
d) Cannot be determined
e) None of these

REASONING
Directions (6 – 10): Studythe given information carefully toanswer the given questions.
A, B, C, D, K, L and M live onseven different floors of a buildingbut not necessarily in the same order.The lower most floor of the building is numbered one, the one above thats numbered two and so on till the topmost floor is numbered seven. Eachone of them also likes a different game, namely Snooker, Badminton, Chess, Ludo, Cricket, Hockey and Polo. (but not necessarily in the sameorder)
Only three persons live betweenB and K. B lives on one of the floors above K. K does not live on thelower most floor. Only one person lives between B and the one wholikes Chess. The one who likes Polo lives on one of the even-numbered floors above the one who likes Chess. Only two persons live between M and the one who likes Chess.The one who likes Snooker lives immediately above M. A lives immediately above L. A does not like Chess. The one who likes Ludo live some one of the odd numbered floors below L. M does not like Ludo. D lives on one of the floors above C.Only one person lives between theone who likes Cricket and the onewho likes Hockey. D does not likeCricket. M does not like Badminton.

6). Which of the following games does B like?
a) Snooker
b) Ludo
c) Polo
d) Badminton
e) Chess

7). Who among the following live some of the floor numbered 4?
a) The one who likes Hockey
b) The one who likes Chess
c) A
d) L
e) B

8). Which of the following statementsis TRUE with respect tothe given arrangement?
a) Only two persons live betweenK and M.
b) The one who likes Hockey lives immediately above K.
c) C likes Chess.
d) C lives on an even-numbered floor.
e) None of the given options istrue

9). If all the persons are made to sit in alphabetical order from top to bottom, the positions of how many people will remain unchanged?
a) None
b) Three
c) Two
d) One
e) Four

10). Which of the following combinationsis True with respect tothe given arrangement?
a) Polo - C
b) Ludo - B
c) Cricket - K
d) Chess - L
e) Snooker – A

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by a), b). c). d). and e). find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make it meaningfully complete.

11). The renaissance spirit of _____ of the mysterious and unknown world has become a ______ of the past.
a)    Exploration, phenomenon
b)    Transparency, story
c)    Unfolding, question
d)    Visualizing, memory
e)    Displaying, subject

12). When the _______ of our Constitution defined a ______India, they tried their best to put in checks and balances to protect our minorities.
a)    Forefathers, tolerant
b)    Leaders, just
c)    Architecture, social
d)    Caretakers, divine
e)    Framers, secular

13). Man’s enemies are within himself and can be ______ by ______.
a)    Controlled, force
b)    Conquered, introspection
c)    Caught, passion
d)    Surrendered, loving
e)    Driven, generosity

14). Since any effort to _____ telecom is doomed to failure, the ______ solution may lie outside the legal system, in policy decisions by the government.
a)    License, alternative
b)    Regulate, ultimate
c)    Operate, single
d)    Open, final
e)    Regularize, hardly

15). In a democracy where the poor and the disadvantaged are the majority, no government can ______ their _______.
a)    Sustain, demands
b)    Challenge, issues
c)    Fulfil, needs
d)    Change, fortune
e)    Ignore, interests

Answers:
1)d   2)a   3)d   4)c   5)a   6)d   7)a   8)b   9)c   10)d  11)a   12)e   13)b   14)b   15)e

Solutions:
1). d)
For three years the SI = 12000 => For 1 year SI = 4000
Therefore Rate of Interest = 10%
We know the concept of change in percentage x + y + (xy/100). In this case the both x and y are same which is 10
For first year rate of Interest = 10%
So two years rate of Interest = 10 + 10 + 100/100 = 21
For three years rate of Interest = 21 + 10 + (21 x 10/100) = 33.1
Then CI = 33.1/100 x 40000 = 13240
2). a)

Deepa rides distance = 30 x 6 = 180km
Heena speed = 180/4 = 45kmph
=> Required difference = 180/40 – 180/50 = 4.5 – 3.6 = 0.9 hours = 54 minutes

3). d)
r2 = 32378.5 => r = 101.5m
Therefore circumference of circle = 2r = 2 x 22/7 x 101.5 = 638 meters
Therefore Expenditure on facing= Rs. (154 × 638) = Rs. 98,252

4). c)
54 x 30 = 45 x ? => ? = 36

5). a)
Let the number of pencils with Vinod be x
Therefore 2.5 × x − 1.75 × x = 110 + 55 => x = 220

(6 – 10):
Floor
Person
Game
7
B
Badminton
6
A
Polo
5
L
Chess
4
D
Hockey
3
K
Snooker
2
M
Cricket
1
C
Ludo
6). d)
7). a)
8). b)
9). c)
10). d)




 



For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">