23 Sep 2016

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-53

IBPS PO/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-53:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
1). A student is required to answer 6 out of 10 questions in an examination. The questions are divided into two groups, each containing 5 questions. She is not allowed to attempt more than 4 questions from each group. The number of different ways in which the student can choose the 6 questions is
a) 100
b) 160
c) 200
d) 280
e) 220

2). In a family of 7 members, all members are working. Average earning of 6 members among them is Rs 5300, whereas earning of 7th member is 300 more than average of all 7 members earning of 7th member is:
a) 5350
b) 5650
c) 3550
d) 6560
e) None of these

3). There is 1000 litres milk in a pot. 100 litres of milk is taken out and same amount of water is poured into it. Again 200 litres of mixture is taken out and same amount of water is poured into it and finally 400 litres of mixture is taken out and same amount of water is poured into it then what is the amount of milk in the resulting mixture?
a) 408
b) 536
c) 432
d) 439
e) None of these

4). I. (3x-2)/y  =(3x+6)/(y+16)
II.(x+2)/(y+4)  =(x+5)/(y+10)
a) if x > y
b) if x < y
c) if x ≥ y
d) if x ≤ y
e) if x = y or relation cannot be established between 'x' and 'y'.

5). I.  (x+3) (y+2) = 12
II. 2xy+4x+5y=11
a) if x > y
b) if x < y
c) if x ≥ y
d) if x ≤ y
e) if x = y or relation cannot be established between 'x' and 'y'.

REASONING
Directions ( 6 – 10):  study the following information carefully and answer the questions given below:
A, B, C, D, E, F, G and H are eight friends travelling in three different cars, viz. X Y and Z with at least two in one car to three different places, viz. D is travelling with G to Delhi but not in car Y. A is travelling with only H in car to three different places, viz. Delhi, Chandigarh and Agra.
There is at least one female member in each car. D is travelling with G to delhi but not in car Y. A is travelling with only H in car Z but not to Chandigarh. C is not travelling with either D or E. F and D are studying in the same only girls college. H, B and G are studying in the same only boys college.

6). Which of the following represents the group of females among them?
a) F, C, A      
b) F, G, A      
c) D, C, A    
d) Data inadequate    
e) None of these

7). Which of the following combinations is correct?
a) Delhi – X  — C       
b) Chandigarh – X – F    
c) Agra – Z – E    
d) Delhi – y – E     
e) None of these

8). In which car are four of them travelling?
a) X or Z
b) Y
c) X or Y
d) Z
e) None of these

9). In which of the following cars is C travelling?
a) X           
b) Y            
c) Z           
d) Either X or Y    
e) Data inadequate

10). Passengers in which car are travelling to Chandigarh?
a) Y  
b) X  
c) Either X or Y      
d) Data inadequate 
e) None of these

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): In each sentence below four words have been printed in bold which are a), b), c) and d). One of these words may be mis-spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the wrongly spelt or inappropriate word. The number of that word is the answer. If all the words are correctly spelt and are appropriate the answer is e), ie. All correct.

11). The importanse a)/ given to content-oriented b)/ approach has affected the methodology c)/ of this project. d)/ all correct e)

12). Almost all risk-taking a)/ work involve b)/ decision c)/ making under uncertainty. d)/ all correct e)

13). In developing a)/ countries there is increesing b)/ concern for fostering c)/ human potential. d)/ all correct e)

14). I want to express a)/ my appreciation b)/ of the help offered c)/ by my former colleages. d)/ all correct e)

15). The research a)/ reported b)/ in this valume c)/ assumes importance. d)/ all correct e)

Answers:
1)c   2)b   3)c   4)e   5)e   6)d   7)e   8)e   9)b   10)a  11)a   12)a   13)b  14)d   15)c

Solutions:
1). c)
As there are 5 questions in each section we have three different cases to be considered.
Case 1:
3 questions from section 1 and 3 questions from section 2
Number of ways = 5C3 x 5C3 = 100
Case 2:
4 questions from section 1 and 2 questions from section 2
Number of ways = 5C4 x 5C2 = 50
Case 3:
2 questions from section 1 and 4 questions from section 2
Number of ways = 5C2 x 5C4 = 50
Therefore, Total number of ways = 100 + 50 + 50 = 200

2). b)
Total earning of 6 members = 5300 X 6 = 31800
Let avg of 7th member = x
Earning of 7th members = x + 300
(31800 + 300 + x)/7 = x
x = 5350
Earning of 7th member = 5350 + 300 = 5650

3). c)
After 1st process, milk & water = 9 : 1
After 2nd process milk left = 800 * 9/10 = 720
So, Milk & Water = 720 : 280 = 18 : 7
After 3rd process milk left = 600 * 18/25 = 432

4). e)
From the given Equation
 X = -1, 46
& y = 6, 4
x ≠ y

5). e)
xy+3y+2x +6 =12
 2xy+6y+4x=12----(i)
2xy+5y+4x=11  ---- (ii)
From eq. (i) --- (ii)
y = 1
From eq. (i)
x = 1
x = y

(6 – 10):
Car
Friend
Sex
Destination
X
D, E, G
Female, M/F, Male
Delhi
Y
B, C
Male, M/F
Chandigarh
Z
A, H
Female, Male
Agra
x/y
F
Female
Delhi(or) Chandigarh
6). d) The sex of C and E is not known.
7). e) None of the combinations is true.
8). e) Four of them may be travelling in car X.
9). b) C is travelling in car Y.
10). a) The passengers of Car y are Travelling to Chandigarh.

Directions (Q. 11-15):
11). a) The correct spelling is importance
12). a) The appropriate word should be risky
13). b) The correct spelling is increasing
14). d) The correct spelling is colleagues.
15). c) The correct spelling is volume.



 



For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">