25 Sep 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-55

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-55:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the following pie-chart and answer the questions given below


1). HBO and star plus have ______ viewers
a)   160
b)   340
c)   320
d)   480
e)   None of these

2). Which of the following represents the ratio of the number of viewers of BBC to the number of viewers of Neo sports?
a)   1 : 7
b)   2 : 5
c)   3 : 4
d)   4 : 7
e)   None of these

3). The number of viewers of star plus forms what percentage of number of viewers of NDTV?
a)   80%
b)   50%
c)   70%
d)   60%
e)   None of these

4). Total number of viewers HBO and Neo sports have?
a)   480
b)   520
c)   620
d)   560
e)   None of these

5). What is the percentage of total number of viewers of NDTV and BBC, to total number of viewers?
a)   43.33%
b)   36.66%
c)   33.33%
d)   26.66%
e)   None of these
REASONING ABILITY
Directions (6 – 10): Study the following information carefully to answer the given questions.
There are eight friends A, B, C, D, E, F, G, and H sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. All of them have a favourite Colour. Their favourite colours are Red, Green, Yellow, Blue, Black, Orange, Pink and White.
A likes Red and is not an immediate neighbour of the one who likes the orange colour. The one who likes the Blue colour sits on the immediate left of B, who likes the Green. C likes the orange colour and sits third to the left of E. The one who likes the White and one who likes the Red are immediate neighbours of each other. The one who likes the Black and the one who likes the Blue are immediate neighbours of each other but both of them are the neighbours neither of E nor of C. Neither E nor D likes the White. Only F sits between the one who likes the Blue colour and the one who likes the yellow colour. G sits third to the left of the person who likes the White colour.

6). Who likes the Black colour?
a)   F
b)   G
c)   H
d)   Can’t be determined
e)   None of these

7). E likes which of the following colour?
a)   Red
b)   Pink
c)   Yellow
d)   Can’t be determined
e)   None of these

8). Which of the following sits exactly between B and H?
a)   The person who likes Green
b)   The person who likes White
c)   The person who likes Orange
d)   The person who likes Black
e)   None of these

9). How many persons sit between D and the person who likes the Orange?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   None of these

10). Which of the following pairs are the immediate neighbour of that person who likes white?
a)   B, C
b)   A, B
c)   E, A
d)   D, G
e)   C, A
ENGLISH LANGUAGE
11). How people would ______ in a particular situation cannot be ______ with perfect accuracy.
a)   think, observed
b)   act, expected
c)   behave, predicted
d)   react, analyzed
e)   feel, resolved

12). When the mob turned ______, the police opened fire to control the ______ situation.
a)   away, burning
b)   up, untoward
c)   around, devastating
d)   quietly, aggravate
e)   hostile, rioting

13). The Government ______ down the opposition ______ for a joint parliamentary committee probe.
a)   boiled, proposal
b)   shot, demand
c)   put, leaders
d)   whipped, portfolio
e)   struck, party

14). The handwriting on the letter was very ______, none could ______ it.
a)   legible, write
b)   illegible, read
c)   original, recognize
d)   faint, notice
e)   shabby, identify

15). The delay in completing the task ______ can be attributed to their ______
a)   expeditiously, lethargy
b)   fully, punctuality
c)   economically, rigidity
d)   religiously, strictness
e)   carefully, perfectionism

Answers:
1)d   2)a   3)d   4)b   5)b   6)a   7)b   8)c   9)d   10)e  11).c)   12).e)   13).b)   14).b)   15).a)

Solutions:
1. D)
The number of viewers of HBO and Starplus = (72 + 72)/360 x 1200 = 480
2. A)
The ratio of number of viewers of BBC to the number of viewers of Neo-sports = 120 : 840 = 1 : 7
3. D)
The percentage of number of viewers of star plus wrt the viewers of NDTV = 720/1200 x 100 = 60%
4. B)
The total number of viewers of HBO and Neo Sports = (72 + 84)/360 x 1200 = 520
5. B)
The percentage of total number of viewers of NDTV and BBC to total number of viewers = (120 + 12)/360 x 100 = 36.66%
(6 – 10):


6. A)
7. B)
8. C)
9. D)
10. E)

 


For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">