26 Sep 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-56

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-56:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
1). Six bells commencing tolling together toll at intervals of 2, 3, 6, 8 , 10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes how many times do they toll together?
a)   12
b)   9
c)   13
d)   16
e)   15

2). 9 men and 12 boys finish a job in 12 days. 12 men and 12 boys finish it in 10 days. In how many days will 10 men and 10 boys finish the job?
a)   8 days
b)   10 days
c)   12 days
d)   14 days
e)   None of these

3). Ramu started a business with Rs 2100 and was joined by Sham with Rs 3600 afterwards. After how many months did Sham join, If the profits at the end of the year are shared equally?
a)   3 months
b)   4 months
c)   6 months
d)   5 months
e)   8 months

4). A man bought an article listed at Rs. 3000 with a discount of 20% offered on the list price. What additional discount must be offered to the man to bring the net price to Rs. 2208?
a)   6%
b)   7%
c)   7.5%
d)   8%
e)   8.5%

5). Three different vessels contain 12, 15 and 20 litre mixtures of water and alcohol. If their ratio in the containers are 2 : 1, 3 : 2 and 7: 3 respectively and if they are mixed and alcohol in the new mixture?
a)   16 : 31
b)   31 : 16
c)   21 : 26
d)   26 : 21
e)   None of these

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information given and answer the questions below:
A, B, C, D, E, F, G and H eight family members are sitting around a circular table, not necessarily in the same order. Four of them are facing inside and others are facing outside. They like different Colors viz – Red, Blue, Green, Yellow, Violet, White, Brown and Gray, but not necessarily in the same order. F faces the Center and sits third to the right of C. D likes Green color and faces the person who likes White color. G sits third to the right of B who likes Red color.
The persons who like Yellow and Violet are facing to the same direction (inside or outside). E is sitting between the person who like Green and the one who likes Gray respectively. A likes Violet and C likes Blue. The person who likes Brown is facing outward and is an immediate neighbor of the person who likes Gray. H is immediate neighbor of the persons who likes Violet and Brown. E is immediate left of D.

6). Who likes the color White?
a)   a)A
b)   D
c)   H
d)   G
e)   E

7). Who among the following are the immediate neighbours of F?
a)   B and C
b)   E and D
c)   H and B
d)   G and E
e)   D and F

8). Which of the following combination is true?
a)   A – Red
b)   H – White
c)   D – Yellow
d)   F – Yellow
e)   G – Blue

9). What is the Position of B with respect to E?
a)   Third to the right
b)   Fourth to the left
c)   Fifth to the right
d)   Second to the right
e)   Third to the left

10). If D and H interchange their positions and similarly F and C interchange their positions then what is the position of A with respect to C ?
a)   Third to the left
b)   Third to the right
c)   Second to the left
d)   Immediate left
e)   none of these

ENGLISH
Direction (11-15): Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer, if there is no error, the answer is ‘e’ (Ignore errors of punctuation, if any).

11). I live on a top floor (a)/ of an old house. (b)/ When the wind blows (c)/ all the windows rattle. (d)/ No error (e)

12). Had he not reached in time (a)/ he would have missed (b)/ a golden opportunity which comes (c)/ once in a while. (d)/ No error (e)

13). The Ministry of Labour conducts its basic survey (a)/ on trade unions each year (b)/ gathering information with all (c)/ labour unions as of June c0. (d)/ No error (e)

14). Stories have always been used (a)/ as a powerful tool for (b)/ communicating vital information from (c)/ one generation to another. (d)/ No error (e)

15). We all are indebted to him (a)/ for holding not only high moral values (b)/ but also rendering dedicated services (c)/ for the betterment of human race. (d)/ No error (e)

Answers:
1)d   2)c   3)d   4)d   5)a   6)c   7)d   8)b   9)e   10)a  11)a   12)e   13)c   14)e  15)b

Solutions:
1). d)
L.C.M of 2, 4, 6, 8, 10 and 12 is 120.
So, the bells will toll together after 120 seconds i.e. 2 minutes .
In 30 minutes the bells toll together 30/2 + 1 times i.e. 16 times.

2).c)
Given 9M + 12B = 1/12; 12M + 12B = 1/10
Solving the above equations M = 1/180 and B = 1/360
Then 10M + 10B = 10/180 + 10/360 = (2 + 1)/36 = 3/36 = 1/12
So, 10 men and 10 boys finish the job in 12 days

3). d)
Suppose Sham joined after X months, Then sham's money remained for (12 - x) months.
Therefore 2100 x 12 = 3600 x (12 – x) => x = 12 – 7 = 5
So, Sham joined after 5 months.

4). d)
=> 3000 * 80/100  * (100-X)/100 = 2208
=> X = 8%

5). a)
Total quantity of water = 2/3 × 12 + 3/5 × 15 + 7/10 × 20 = 31
Total quantity of alcohol = 1/3 × 12 + 2/5 × 15 × 20 = 16
alcohol : water = 16 : 31

(6 – 10):
6). c)
7). d)
8). b)
9). e)
10). a)

Directions (Q. 11-15):
11). a) The article ‘the’ is used before physical place (position) like ‘top’, ‘bottom’ etc. So, we say ‘the top’, ‘the bottom’. Now, it is clear that, the error is in part (a) of the given sentence. Here, ‘a top’ should be replaced with ‘the top’.


12). e)

13).c) Replace ‘with’ with ‘about’.

14).e) 

15).b) “Not only ... but also” connects two words in same parts of speech. Therefore, if ‘not only’ is followed by a noun ‘but also’ is also followed by a noun. Similarly, they can be followed by two participles. In the given sentence, holding and rendering are two participles. As ‘but also’ is followed by ‘rendering’ so ‘not only’ must be followed by holding (participle). Therefore, ‘for holding not only’ should be substituted with ‘for not only holding’.


 


For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">