27 Sep 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-57

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-57:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.




QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): In the following number series only on number is wrong. Find out the wrong number.

1). 8,     12,     24,      46,      72,     108,      216
a)   12
b)   24
c)   46
d)   72
e)   None of these

2). 142,    119,     100,     83,       65,    59,    52
a)   65
b)   100
c)   59
d)   119
e)   None of these
3). 850,       600,      550,       500,       475,       462.5,       456.25
a)   600
b)   550
c)   500
d)   462.5
e)   None of these
4). 13,    25,    40,    57,     79,     103,   130
a)   25
b)   57
c)   40
d)   79
e)   None of these
5). 2,    10,    18, 54,     162,     486,     1458
a)   18
b)   54
c)   162
d)   10
e)   None of these

REASONING ABILITY
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the questions given below:

# 2 @ 9 E D 3 ? C 5 B E $ D 7 % B C E A L M 8 © 6

6). Which of the following is second to the left of sixteenth from the left end of the above arrangement?
a) 7
b) D
c) $
d) %
e) None of these

7). If all the vowels are dropped from the above arrangement, which of the following will be the twelfth from the right end of the above arrangement?
a) B
b) %
c) D
d) 7
e) None of these

8). How many such pairs of letters are there in the given series highlighted in BOLD in the above arrangement each of which has as many letter between them (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series?
a) None
b) Three
c) Two
d) One
e) More than three

9). How many such digits are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) None of three

10). In the above arrangement, which element is situated at middle position in the series?
a) E
b) D
c) 7
d) %
e) $

ENGLISH LANGUAGE

Directions (Q. 11-15): In each of these questions, two of the words are related in some way, ie they are similar or opposite. Pick out the option which represents that pair.

11).
(A) Shabby
(B) Pity
(C) Parity
(D) Clemency

a)   A – B
b)   B – C
c)   C – D
d)   B – D
e)   A – D

12).
(A) Ridicule
(B) Extinct
(C) Praise
(D) Impede

a)   C – D
b)   B – C
c)   A – C
d)   B – D
e)   A – D

13).
(A) Erroneous
(B) Obscure
(C) Servile
(D) Fallacious

a)   A – D
b)   B – C
c)   C – D
d)   A – C
e)   B – D

14).
(A) Propitious
(B) Defile
(C) Contaminate
(D) Ambiguous

a)   A – C
b)   A – B
c)   B – C
d)   C – D
e)   B – D

15).
(A) Syllabus
(B) Coarse
(C) Journals
(D) Fine

a)   A – C
b)   A – B
c)   B – C
d)   C – D
e)   B – D

Answers:
1)c   2)a   3)a   4)b   5)d   6)b   7)a   8)b   9)d   10)e  11)d   12)c   13)a   14)c   15)e  

Solutions:
1. C)
×1.5, × 2 , ×1.5, ×2, ×1.5,×2........
2. A)
-23, - 19, - 17,-13,-11,-7..........
3. A)
-200, -100, -50,-25, - 12.5 .......
4. B)
+12, + 15, + 18, + 21........
5. D)
×3,×3.........

 


For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">