28 Sep 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-58

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-58:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the following bar graph carefully and answer the questions that follow:
The bar graph shows the sales (in thousands) of Item A, Item B and Item C in a company:

1). In the case of which item was the average annual sale maximum in the given period?
a) A
b) B
c) C
d) A and C
e) None of these

2). In the case of Item B, what was the percent increase in sale in 2013 over its sale in 2012?
a) Less than 20
b) 20 - 25
c) 25
d) 31 – 35
e) None of these

3). What was the approximate per cent increase in sale of all items in 2013 over its sale in 2010?
a) 51%
b) 45%
c) 22%
d) 32%
e) None of these

4). What was the approximate per cent drop in sale of item C in 2011 over its sale in 2010?
a) 5
b) 12
c) 14
d) 20
e) None of these

5). In which year was the sale of ‘Item C’ the maximum?
a) 2010
b) 2011
c) 2012
d) 2014
e) None of these

REASONING
Directions (6 – 10): Answer the questions on the basis of the information given below.
A number arrangement machine when given an input of numbers/words, rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and steps of rearrangement.
Input: 11 mail upper 66 28 52 nodal desk 91 punish vanish 75
Step I: 91 mail upper 66 28 52 nodal desk punish vanish 75 11
Step II: 75 91 mail upper 66 52 nodal desk punish vanish 11 28
Step III: 66 75 91 mail upper nodal desk punish vanish 11 28 52
Step IV: vanish 66 75 91 mail upper nodal punish 11 28 52 desk
Step V: upper vanish 66 75 91 nodal punish 11 28 52 desk mail
Step VI: punish upper vanish 66 75 91 11 28 52 desk mail nodal
This is the final arrangement and step VI is the last step for this input.
Consider the input: inner 56 25 own 49 71 size nice 20 tiny 43 clipboard

6). What is the position of 25 in step II from right end?
a) First
b) second
c) third
d) fourth
e) fifth

7). What is the position of ‘size’ in step IV from left end?
a) Fifth
b) Sixth
c) Seventh
d) Third
e) Eighth

8). In step V, if ‘tiny’ is related to ‘clipboard’ and ‘71’ to ‘20’ in a certain way, then to which of the following is ‘own’ related to?
a) inner
b) 20
c) nice
d) size
e) 49

9). In which of the steps is ‘nice tiny clipboard 20’occur together?
a) II
b) III
c) IV
d) V
e) None of these

10). Which of the following is the last but one step of given inner?
a) size tiny 49 56 71 own nice 20 25 43 inner clipboard
b) size tiny 49 56 71 own nice 20 43 25 clipboard inner
c) size tiny 49 71 56 own nice 20 25 43 clipboard inner
d) size tiny 49 56 71 own nice 20 25 43 clipboard inner
e) None of these

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by numbers a, b, c, d, and e. find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence meaningfully complete.

11). I regret that my remarks seemed ______, I never intended to ______ you.
a)    Disparaging, belittle
b)    Inadequate, hurt
c)    Justified, discourage
d)    Unassailable, imitate
e)    Shortsighted, irritate

12). Such an ______ act of hostility can only lead to _____.
a)    Erratic, understanding
b)    Excellent, peace
c)    Occasional, misbehaviour
d)    Overt, war
e)    Isolated, co-existence

13). All the police officials vowed to______ all traces of _______ between criminals and politicians.
a)    Exterminate, controversy
b)    Instigate, contact
c)    Eradicate, collusion
d)    Impound, ties
e)    Abhor, animosity

14). They were _____ by his argument because they did not accept his basic ______.
a)    Convinced, assumption
b)    Confused, motivation
c)    Unconvinced, premise
d)    Impressed, bias
e)    Justified, supposition

15). The measures suggested by the social workers proved so _____ that they became _____ for the present poverty alleviation programme.
a)    Trivial, effective
b)    Effective, model
c)    Irrelevant, significant
d)    Complex, powerful
e)    Innocuous, excuse

Answers:
1)c   2)c   3)d   4)c   5)a   6)a   7)c   8)c   9)b   10)d  11)a   12)d   13)c   14)c   15)b

Solutions:
1). c)
2). c) (25 – 20)/20 * 100 = 25%
3). d) Sales in 2013 = 30 + 25 + 20 = 75
Sales in 2010 = 15 + 7 + 35= 57
So required % = (75 – 57)/57 * 100 = 32%
4). c) (35 – 30)/35 * 100
5). a)

(6 – 10):
In each step 2 words/numbers are arranged. First the largest number and smallest are taken and kept at extreme ends respectively, so on.
Input: inner 56 25 own 49 71 size nice 20 tiny 43 clipboard
Step I: 71 inner 56 25 own 49 size nice tiny 43 clipboard 20
Step II: 56 71 inner own 49 size nice tiny 43 clipboard 20 25
Step III: 49 56 71 inner own size nice tiny clipboard 20 25 43
Step IV: tiny 49 56 71 inner own size nice 20 25 43 clipboard
Step V: size tiny 49 56 71 own nice 20 25 43 clipboard inner
Step VI: own size tiny 49 56 71 20 25 43 clipboard inner nice
6).a)
7). c)
8). c)
9). b)
10). d)



 


For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">