29 Sep 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-59

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-59:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (Q. No. 1-5): Study the following data carefully and answer accordingly.
Following chart shows the number of students in different Universities.
Total Number of Students = 1,20,000

Percentage of Listeners of different FM Channels in National Capital Region

a) 15200
1). How many students of JNU listen to Radio City?
b) 15600
c) 14400
d) 14600
e) None of these

2). The number of Indraprastha students listening to Rainbow is what per cent of the number of Jamia students listening FM Gold?
a) 65
b) 56
c) 68
d) 58
e) None of these

3). From which of the following universities, the number of students liking Red FM is minimum?
a) Indraprastha
b) Jamia
c) JNU
d) DU
e) Hamdard

4). How many students of Indraprastha and Jamia together listen to Red FM?
a) 12562
b) 12872
c) 14952
d) 14272
e) None of these

5). Which of the following channels is the most popular among the students of Hamdard and JNU?
a) Radio Mirchi
b) Radio City
c) Red FM
d) FM Gold
e) Rainbow

REASONING
Directions (6 – 11): Study the following information carefully to answer these questions.
Seven professors A, B, C, D, E, F and G who are from three different Management Institutes Ace, Pride and Paramount have to visit seven different places Ahmedabad, Kolkata, Delhi, Chennai, Hyderabad, Bangalore and Jaipur with respect to pursuing their projects. There are at least two professors from each of the institute. The order of professors and cities may not be necessarily the same. Each one flies by a different airline Spicejet, K-F, Sahara, Jet, Air Deccan, IA, Swift Air, not necessary in the same order. There are at least two females and at most four males among them. Both the genders are there in each institute.
C, who works with only one other professor in Pride, goes to Kolkata but not by Sahara or Jet Airlines. D flies by Swift Air to Bangalore. The female, who is not working in Paramount, goes to Jaipur but does not travel by Air Deccan or Sahara. E, a male, travels by Air Deccan and is associated with only one other professor who is in Paramount management institute. There is only one male professor among those who are in Ace management institute. A does not go to Ahmedabad. F, who is in the same institute as D, travels to Hyderabad by Spice jet. B is working in Ace and he goes to Chennai by K-F. E does not go to Ahmedabad. G does not go to Jaipur.

6). How many males are there among the group of friends?
a) 2
b) 3
c) 4
d) Cannot be determined
e) None of these

7). Who travels by Sahara Airlines?
a) A
b) C
c) G
d) Cannot be determined
e) None of these

8). Who are working in Pride?
a) B, D & F
b) A & C
c) B, G & F
d) Cannot be determined
e) None of these

9). Who goes to Jaipur?
a) A
b) E
c) G
d) D
e) None of these

10). The one who travels by Air Deccan, visits which place?
a) Ahmedabad
b) Delhi
c) Chennai
d) Bangalore
e) None of these

11). Who are working in Ace?
a) B, D & F
b) A, B & G
c) B, G & F
d) Cannot be determined
e) None of these

ENGLISH
Directions (Q.12-16): Read each sentence carefully. In the following sentences some have errors. If there will be any error in one part of the sentence. Find out that part. If there is no error, the answer is e). (Ignore the errors of punctuation, if any)

12). We are happy that a)/ our prime minister b)/ with the members c)/ of his cabinet are to be present at the function d)/ No error e).

13). Neither the size nor the colour a)/ of clothes which b)/ I purchased for him c)/ yesterday were right. d)/ No error e).

14). I heard to my surprised a)/ that the present b)/ I send him was not c)/ to his taste. d)/ No error e).

15). Let us refer a)/ this matter to the principal. b)/ we shall abide c)/ with his decision. d)/ No error e).

16). If I would have come a)/ a little earlier, I would have b)/ got a glimpse c)/ of my beloved leader. d)/ No error e).

Answers:
1)b   2)e   3)a   4)c   5)b   6)b   7)c   8)b   9)a   10)b  11)a   12)d   13)d   14)c   15)d   16)a

Solutions:
1). b)
Number of students of JNU listen to Radio City = 120000 x 20/100 x 65/100 = 15600
2). e)
The number of Indraprastha students listening to Rainbow = 120000 × 13% × 48%
The number of Jamia students listening to FM Gold = 120000 × 18% × 52%
Therefore, Required percentage = (120000 x 13% x 48%)/(120000 x 18% x 52%) x 100 = 66.66%
3). a)
4). c)
The number of Indraprastha students listening to Red FM = 120000 x 13/100 x 46/100 = 12 x 598
The number of Jamia students listening to Red FM = 120000 x 18/100 x 36/100 = 12 x 648
Therefore total students = (12 x 598) + (12 x 648) = 12 x 1246 = 14952
5). b)

(6 – 11):
Firstly, let us focus on the concrete data:
i) C, who works with only one other professor in Pride, goes to Kolkata. So, it clearly indicates that C + only one work in Pride, and C goes to Kolkata.
ii) D flies by swift Air to Bangalore
iii) E, a male, travels by Air Deccan and is working with only one other professor in Paramount management institute. So, it clearly indicates that E + only one work in Paramount.
iv) There is only one male professor among those who are in Ace Management institute.
v) F, who is in the same institute as D, travels to Hyderabad by Spice jet.
vi) B is working in Ace and he goes to Chennai by K-F
So, as only 2 persons work in each of the institutes - Pride and Paramount, we can safely conclude that 3 professors work in Ace. Now, "F, who is in the same institute as D," confirms that F and D are in Ace.
It can be concluded that A works in Pride
So the basic data can be tabulated as follows

Note: There are atleast two females and atmost four males among them. Both the genders are there in each institute. It means that minimum two females and maximum four males are there among them. But, it does not conform that there are four males.
Based on other data, the complete solution is

6). b)
7). c)
8). b)
9). a)
10). b)

11). a)



 


For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">