13 Sep 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016 Set-11:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1). Crossing denotes
a)   that the cheque will not be paid across the counter but will be credited to the account of the holder
b)   that the cheque cannot be transferred by the payee named therein
c)   that the cheque will be paid through clearing only
d)   a direction to the paying bank to make payment of the cheque through a bank
e)   none of the above


2). Which of the following private banks has signed an agreement with Reliance Jio Money for One-Click payment service ?
a)   Laxmi Vilas Bank
b)   Federal Bank
c)   South Indian Bank
d)   Karnataka Bank
e)   Karur Vysya Bank


3). Who is primarily liable on a cheque?
a)   Drawee banker
b)   Drawer
c)   Payee
d)   Collecting banker
e)   None of these


4). Which of the following banks have become the first banks to join SWIFT’s global payments initiative?
a)   ICICI and HDFC Bank
b)   IndusInd Bank and SBI
c)   PNB and Federal Bank
d)   Axis Bank and ICICI
e)   ICICI and SBI


5). NBFCs consist of
a)   Equipment Leasing Company and Investment Company
b)   Hire purchase Finance Company and Mutual Benefit Finance Company
c)   all of the above
d)   None of the above
e)   collection of funds from a larger of investors


6). Recently, Yeldi Softcom received a licence for RBI to set up which of the following?
a)   open wallet
b)   semi-closed wallet
c)   closed wallet
d)   semi-open wallet
e)   None of these


7). The Kisan Credit Card Scheme is being implemented by all
a)   Public Sector Commercial Banks
b)   Regional Rural Banks
c)   State Cooperative Banks/DCCBs/PACS nad Scheduled Primary Cooperative Banks
d)   All of the above
e)   None of the above


8). RBI has imposed a fine of Rs 1 crore on which of the following banks for flouting bill discounting norms?
a)   Syndicate Bank
b)   United Bank of India
c)   Indian Overseas Bank
d)   UCO Bank
e)   Vijaya Bank


9). Demand draft is a
a)   not negotiable instrument
b)   not transferable instrument
c)   negotiable instrument
d)   Quasi-negotiable instrument
e)   none of the above


10). The Reserve Bank of India imposed how much penalty on Bank of Baroda in the alleged Rs 6000 crore forex related irregularities that came to light in October last year?
a)   Rs 5 crore
b)   Rs 7 crore
c)   Rs 5.5 crore
d)   Rs 6.2 crore

e)   Rs 6 crore


Answers:                                
1). d)   2). b)   3). b)   4). d)   5). d)   6). b)   7). d)   8). d)   9). c)   10). a)




For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">