15 Sep 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016 Set-13:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1). How many types of PSLCs can be issued by the Banks?
a)    Four
b)    Five
c)    Six
d)    Eight
e)    None of these


2). Which of the following is included in bancassurance?
a)    Insurance policies issued by the banks in their names
b)    Selling by a bank the insurance policies of its ancillary insurance company
c)    Selling by a bank the insurance policies of any insurance company
d)    All the above
e)    None of the above


3). What is the loan limit for education in the country under priority sector?
a)    15 lakh
b)    10 lakh
c)    8 lakh
d)    20 lakh
e)    None of these


4). To control inflationary situation in the economy, RBI can increase one or more of these monetary tool?
a)    Crr-Slr-Bank Rate
b)    Slr-Crr-Base Rate
c)    Crr-Slr-Repo Rate
d)    Crr-Slr-Reverse Repo Rate
e)    Crr-Slr-Benchmarking Plr.


5). How many sub-categories are classified under Agriculture sector?
a)    Four
b)    Five
c)    Six
d)    Three
e)    None


6).  Reserve Bank of India was established on 1st April, ______in accordance with the provisions
of Reserve Bank of India act_________
a)    1935 – 1934
b)    1934-1935
c)    1935-1936
d)    1937-1938
e)    all the above


7). Which among the following is/are the different type(s) of category under priority sector?
a)    Agriculture
b)    Micro, Small and Medium Enterprises
c)    Export Credit
d)    All of the Above
e)    None of these


8). Which amongst the following is called as mother of deposits?
a)    Current account
b)    fixed deposit
c)    recurring deposit
d)    savings bank
e)    reinvestment deposit


9). The Priority Sector Lending Certificates(PSLCs) can be traded using the RBI’s_______
a)    e-Kuber platform.
b)    NEFT
c)    RTGS
d)    None of the above
e)    Cannot be determined


10). When it comes to the following term namely- IPO, what do you mean by “P”?
a)    Provisions
b)    Public
c)    Private
d)    Prudent
e)    Pension


Answers:

1)a   2)d   3)b   4)a   5)d   6)a   7)d   8)d   9)a   10)b




For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">