16 Sep 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016 Set-14:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1). Loan given by the banks to farmers/small shop owners etc. is known as
a)    Corporate loan
b)    Business loan
c)    Priority Loan
d)    Commercial Loan
e)    None of the above


2). “Sensitive Index” of Bombay Stock Exchange is called ______
a)    Forex
b)    MAX
c)    LIBOR
d)    Sensex
e)    None of the above


3). A Pledge means
a)    advanced against goods
b)    hypothecation of goods
c)    bailment of goods as security for payment of a debt or performance of a promise
d)    Open limits
e)    none of these


4). With effect from 1st July 2010, interest rates of Banks are linked to which of the following?
a) Base Rate
b) Benchmark Prime Lending Rate
c) Bank Rate
d) Repo Rate
e) None of the above


5). Balance Sheet of a firm indicates which of the following?
a)    Profit or Loss over a period.
b)    Financial position of the unit over a period.
c)    Financial position of the unit as on a particular date.
d)    Position of assets and liabilities over a period of time.
e)    None of the above


6). National Housing Bank(NHB) was set up under ___________
a)    National Housing Bank Act, 1987
b)    National Housing Bank Act, 1977
c)    National Housing Bank Act, 1967
d)    National Housing Bank Act, 1957
e)    None of the Above


7). What is difference between banks & HFCs?
a)    HFCs cannot accept demand deposits
b)    It cannot issue cheques drawn on itself
c)    deposit insurance facility of Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation is not available to depositors of HFCs
d)    All of the Above
e)    None of the Above


8). “Matryoshka bond” is issued by?
a)    USA
b)    Japan
c)    Russia
d)    Canada
e)    Korea


9). An Indian rupee denominated bond issued outside India is called ________
a)    Yankee bond
b)    Bulldog bond
c)    Uridashi bond
d)    Samurai bond
e)    Masala bond


10). The safest form of Crossed Cheque is _____
a)    Double Crossing
b)    General Crossing
c)    Special Crossing
d)    Account payee crossing
e)    None of the Above


Answers:

1)c  2)d  3)c  4)a  5)c  6)a  7)d  8)c  9)e  10)d





For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">