17 Sep 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016 Set-15:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1). Bill of Exchange, Promissory Notes and Cheques are defined as
a)    Negotiable Instruments
b)    Trust Receipts
c)    Documents of Title to goods
d)    None of the above
e)    Stamped Instruments


2). RBI was established on ___________.
a)    April 1, 1925
b)    April 1, 1935
c)    April 1, 1945
d)    April 1, 1955
e)    None of these


3). On 19th July 1969, 14 banks were nationalized, these banks had deposits of more than
a)    Rs 25 crore   
b)    Rs 50 crore    
c)    Rs 85 crore  
d)    Rs 100 crore 
e)    none of these


4). What is macro-economics?
a)    macro economics deals with economic activities of the level of an economy as a whole
b)    it deals with only a segment of an economy
c)    it deals with both 1 and 2
d)    none of these
e)    All of the above


5). Factoring is
a)    a means of financing traders and manufactures by taking over their receivables 
b)    a means of providing post-shipment finance to exporters  
c)    a type of agriculture financing 
d)    none 
e)    all


6). Which of the following banks was first to establish merchant banking business in India?
a)    ABN Amro Bank
b)    Citibank
c)    HDFC Bank
d)    Standard chartered
e)    Grindlays Bank


7). Who can open various types of non-resident accounts?
a)    Persons of Indian Nationality of person of Indian origin residing outside India 
b)    Persons of foreign nationality or origin residing outside India
c)    Firms, companies and other organization resident outside India 
d)    all  
e)    none


8). Free Trade Refers to
a)    Free movement of Goods from one country to other.
b)    Movement of Goods from one Country to another free of cost.
c)    Unrestricted exchange of Goods and Services.
d)    Tool free of Duty
e)    None of these


9). FCNR (banks) accounts are maintained in the form of
a)    saving accounts  
b)    Current accounts 
c)    Term deposits (except recurring deposits )  
d)    all 
e)    none


10). Under which act does RBI issue directives to banks?
a)    PMLA Act, 2002
b)    RBI Act, 1934
c)    DICGC Act, 1961
d)    Banking Regulation Act, 1949
e)    None of these


Answers:
1)a  2)b  3)d  4)a  5)a  6)e  7)d  8)c  9)c  10)d






For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">