3 Sep 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016 Set-5:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1). According to the new proposal on PSL, what sub-target is to be created for Micro Enterprises in India by March 2017?
a)   7 %
b)   7.5 %
c)   8 %
d)   8.5 %
e)   None of the above


2). What is “Stagflation”?
a)   inflation with growth
b)   deflation with growth
c)   inflation after deflations
d)   inflation with depression
e)   None of the above


3). Which bank has become the first private sector bank to sell Indian gold coins?
a)   Dhanlaxmi Bank
b)   Federal Bank
c)   ICICI Bank
d)   IndusInd Bank
e)   Karur Vysya Bank


4). Which of the following can issue commercial paper for raising short term funds?
a)   Corporates
b)   Primary Dealers
c)   All-India Financial Institutions
d)   Both (B) and (C)
e)   All of the Above


5). Section 80E of the Income Tax Act provides for deduction of interest paid on Education or study loan taken for higher education. Deduction under section 80E is available for _____
a)   2 years
b)   4 years
c)   8 years
d)   10 years
e)   None of these


6). What is the full form of FCCB?
a)   Foreign Currency convertible Bond
b)   Foreign Currency credit Bond
c)   Financial Consortium and Credit Bureau
d)   Future Credit and Currency Bureau
e)   None of the Above


7). Which of the following institutions is responsible for the supervision of RRBs?
a)   RBI
b)   SEBI
c)   NABARD
d)   GOI
e)   Both (A) and (C)


8). With which article of the Indian Constitution is Money Bill related?
a)   Article 110
b)   Article 109
c)   Article 108
d)   Article 107
e)   None of the Above


9). RBS Bank has been headquartered in __________
a)   Glasgow, United Kingdom
b)   Edinburgh, United Kingdom
c)   Skye, United Kingdom
d)   Aberdeen, United Kingdom
e)   None of these


10). National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of _________
a)   RBI
b)   Government Of India
c)   IRDAI
d)   State Government
e)   None of these


Answers:
1. b)   2. c)   3. b)   4. e)   5. c)   6. a)   7. e)   8. a)   9. b)   10. a)






For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">