7 Sep 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016 Set-7:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1). Which of following is NOT a function of the Reserve Bank of India?
a)   Fiscal Policy Functions
b)   Exchange Control Functions
c)   Issuance, Exchange and destruction of currency notes
d)   Monetary Authority Functions
e)   Supervisory and Control Functions


2). With a view to facilitate payment of balance in the deposit account to the person named by the depositor without any hassles in the event of death of the account holder, the following facility was introduced for bank accounts in our country______
a)   Will
b)   Registration
c)   Nomination
d)   Indemnity
e)   Guarantee


3). Banks in our country normally publicize that additional interest rate is allowed on retail domestic term deposits of________.
a)   Minors
b)   Married women
c)   Senior citizens
d)   Govt. employees
e)   Rural residents


4). On which one of the following issues IMF has supported monetary policy of India?
a)   Introduction of GST.
b)   Stimulus for agriculture sector
c)   Concessions for foreign investment
d)   Tightening of monetary policy
e)   None of these


5). In the term STRIPS, the first letter ‘S’ denotes _______
a)   Single
b)   Small
c)   Special
d)   Savings
e)   Separate


6). When the loan is granted for purchase of white goods it is called ________.
a)   Consumption loan
b)   White goods loan
c)   Consumer durable loan
d)   Business loan
e)   Proprietary loan


7). Structure of Basel II is based on how many pillars?
a)   Two
b)   Ten
c)   Four
d)   Five
e)   Three


8). Expand the term FRBM ______
a)   Financial Responsibility and Business Management
b)   Fiscal Responsibility and Business Management
c)   Financial Responsibility and Budget Management
d)   Fiscal Responsibility and Budget Management
e)   Formal Responsibility and Business Management


9). Which of the following organization / agencies has established a fund known as Investor Protection Fund?
a)   RBI
b)   SIDBI
c)   Bombay Stock Exchange
d)   Ministry of Finance
e)   Ministry of Commerce & Industry


10). The CRR and SLR maintenance is on the ________
a)   NDTL
b)   DTL
c)   Total Deposits
d)   CASA
e)   None of these


Answers:                                 
1). a)   2). c)   3). c)   4). d)   5). e)   6). c)   7). e)   8). d)   9). c)   10). a)




For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">