8 Sep 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016 Set-8:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1). Reserve Bank of India was nationalised in?
a)   1945
b)   1949
c)   1950
d)   1955
e)   None of these


2). Which of the following is the most liquid money?
a)   M1
b)   M2
c)   Securities
d)   M3
e)   Call Money


3). Who decides the value and volume of bank notes to be printed and on what basis?
a)   Finance Ministry
b)   Planning Commission
c)   RBI
d)   Stock Exchange
e)   None of these


4). What is the purpose of KYC in banking?
a)   It is used for customer identification
b)   It is used for increasing the CRR of banks
c)   It is used against money laundering
d)   It is used by the central bank to control liquidity
e)   Both (A) and (C)


5). Which of the following is not a member of the World Bank Group?
a)   International Bank of Reconstruction and Development
b)   International Development Association
c)   Bank of International Settlement
d)   International Finance Corporation
e)   None of these


6).Which of the following types of cards is free from credit risk?
a)   Credit card
b)   Debit card
c)   Prepaid cards
d)   Charge cards
e)   Both (C) and (D)


7). Pledge means?
a)   advance against goods
b)   open working capital limits
c)   bailment of goods as security for payment of a debt or performance of a promise
d)   all of the above
e)   none of these


8). Inflation refers to a fall in the value of money. Which of the following is the key measure of inflation in india?
a)   Consumer price in index?
b)   Wholesale price index
c)   Personal consumption expenditures price index
d)   GDP Deflator
e)   All of the above


9). The largest number of commercial banks’offices are located in?
a)   Karnataka
b)   Maharashtra
c)   Tamil Nadu
d)   Uttar Pradesh
e)   None of these


10). A financial contract that derives its value from another asset or an index of asset values in known as_____________
a)   Insurance policy
b)   Security
c)   Derivative
d)   Share
e)   None of the above


Answers:                                 
1). b)   2). a)   3). c)   4). e)   5). c)   6). b)   7). c)   8). b)   9). d)   10). c)





For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">