9 Sep 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016 Set-9:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1). Which of the following co-operative banks is considered as the first Co-operative Bank in India?
a)   Amanath Co-operative Bank Ltd
b)   Anyonya Co-operative Bank
c)   Greater Bombay Co-operative Bank Ltd
d)   Abhyudaya Co-operative Bank Ltd
e)   None of these


2). In India Agricultural Co-operative Banks was started at_________.
a)   1929
b)   1950
c)   1904
d)   1980
e)   1975


3). Co-operative Banks in India are registered under__________.
i) Banking Laws (Co-Operative Societies) Act, 1965
ii) Banking Regulation Act, 1949.
iii) Companies Act, 1956.
a)   Only i)
b)   i) and ii)
c)   ii) and iii)
d)   i), ii) and iii)
e)   None of these


4). According to the Sarraya Committee, average membership of the society’s is______.
a)   19
b)   48
c)   25
d)   32
e)   45


5). Monetary Policy as an arm of the economic policy is administered by_______.
a)   Prime Minister of India
b)   Government of India
c)   State Bank of India
d)   Reserve Bank of India
e)   None of these


6). Co-Operative Development Bank was set up by__________.
a)   NABARD
b)   RBI
c)   SBI
d)   Central Government
e)   State Government


7). Co-Operative Banks in India do not finance rural areas under_______.
a)   Personal Finance
b)   Small Scale Unit
c)   Farming
d)   Cattle
e)   None of these


8). Co-Operative Bank in India has a________.
a)   Four tier system
b)   Two tier system
c)   Three tier system
d)   Five tier system
e)   Six tier system


9). Which of the following statements is TRUE about National Federation of State Co-Operative Banks?
a)   Provides research and consultancy inputs to the member banks
b)   Promotes and protects the interests of the member banks
c)   Provides a common forum to the member banks
d)   All of the above
e)   None of these


10). The State Co-Operative Bank, being the Apex Bank at the State level______.
a)   Provides the link between the RBI and the money market on one hand, and the entire co-operative credit structure on the other
b)   Acts as the custodian of the surplus resources and the reserves of the Central Co-operative Banks and supplements them by attracting sizeable deposits and by obtaining loans from RBI.
c)   Operates as balancing centre for the movement of the resources in the entire state
d)   All of the Above
e)   None of these


Answers:                                
1). b)   2). c)   3). a)   4). d)   5). d)   6). a)   7). b)   8). c)   9). d)   10). d)





For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">