12 Sep 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016 Set-10:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1). RBI known as lender of last restore because:
a)   It has to meet the credit need to citizens to whom no one else is willing to lend
b)   Banks lend to go to RBI as a last restore
c)   It comes to help banks in times of crisis
d)   All of the above
e)   None of these


2). The seed capital of Bharatiya Mahila Bank is ________
a)   Rs.5000 crore
b)   Rs.1000 crore
c)   Rs.500 crore
d)   Rs.100 crore
e)   None of the above


3). Which is incorrect with regard to powers of RBI:
a)   Holds cash reserve banks
b)   Controls banking system through licensing
c)   Supervises Banking system through inspection
d)   None of the above
e)   All of the above


4). Which of the following is an investment advisory discipline?
a)   Corporate Industrial Finance
b)   Offshare Banking
c)   Wholesale Banking
d)   Wealth Management
e)   Trade Finance


5). When banks accept a fixed sum of money from an individual for a definite term and pay on maturity with interest, the deposit is known as:
a)   Term Deposit
b)   Demand Deposit
c)   Bond
d)   Mortgage
e)   Advance


6). When there is a difference between all receipts and expenditure of the Government of India both capital and revenue it is called __________
a)   Revenue Deficit
b)   Budgetary Deficit
c)   Zero Budgeting
d)   Trade Gap
e)   Balance of Payment Problem


7). Which of the following is not the name of a bank functioning in India?
a)   Central Bank of India
b)   UCO Bank
c)   Aegon Religare
d)   Dena Bank
e)   ICICI Bank


8). Lack of access to financial services is technically known as ______
a)   Financial Instability
b)   Financial Stability
c)   Financial Inclusion
d)   Financial Exclusion
e)   Poverty


9). Which of the following can be categories as a Merchant Banking service?
a)   Consultancy on finance to a company
b)   Advance in capital structure
c)   Managing mergers
d)   Helping in finalizing take over
e)   All the above


10). What is the maturity period for senior citizen savings scheme?
a)   3 years
b)   5 years
c)   2 years
d)   7 years
e)   4 years


Answers:                                
1). c)   2). b)   3). d)   4). d)   5). a)   6). b)   7). c)   8). d)   9). e)   10). b)





For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">