19 Sep 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk 2016 Set-17:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.



1). On the basis of which commission was RBI established?
a)    Hilton Young Commission
b)    British Commission
c)    Federal Commission
d)    Federation Commission
e)    None of these


2). Expand LIBOR?
a)    London Inter Bank Offered Rate
b)    London Inter Bank Official Rate
c)    London Inter Bank Offered Ratio
d)    London International Bank Offered Rate
e)    None of these


3). In TRIPS, what does ‘I’ stand for?
a)    Intellectual
b)    Information
c)    Indian
d)    Infra
e)    None of these


4). Through which of the following sources domestic funds are raised by companies?
a)    IPO only
b)    FPO only
c)    Commercial papers only
d)    Both IPO and FPO
e)    All IPO, FPO and commercial papers


5). In India, which among the following is/are a part of Legal Tender Money?
a)    Both coins and currency notes
b)    Both coins and bank drafts
c)    Both currency notes and SDRs
d)    Only currency notes issued by RBI
e)    None of these


6). When was IDBI delinked from the RBI and taken over by Government of India?
a)    1976
b)    1977
c)    1978
d)    1980
e)    None of these


7). Which among the following is correct?
a)    Money market provides long term source of finance
b)    Recession in the industrial sector in India is normally due to a fall in exports
c)    Ways and means advances given by RBI
d)    Exchange rate is fixed by RBI
e)    None of these


8). Who was the first Indian Governor of RBI?
a)    Yash Pal Singh
b)    Hemant Rao
c)    CD Deshmukh
d)    Jaipal Singh
e)    None of these


9). KYC’ (Know Your Customer) norms were implemented in the Indian banking system in 2002 as per the directive of ?
a)    SEBI
b)    RBI
c)    IBA
d)    IRDA
e)    None of these


10). Expand CRAR in terms of banking sector.
a)    Capital- to- Return Asset Ratio
b)    Capital –to-Risk Asset Ratio
c)    Capital –to-Risk Asset Range
d)    Core Risk Asset Return
e)    None of these


Answers:
1). a)  2). a)  3). a)  4). a)  5). a)  6). a)  7). c)  8). c)  9). b)  10). b) 









For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">