20 Sep 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk 2016 Set-18:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1). One rupee notes and coins are issued by
a)    Reserve bank of India
b)    State Bank of India on behalf of Government of India
c)    RBI
d)    Finance Minister of Central government of India
e)    None of the above


2). What does ‘Kite Flying’ refers to in the banking terminology?
a)    The practice of depositing and withdrawing frequently in a bank account.
b)    Opening of multiple accounts with different names by any individual
c)    Doing unauthorised business
d)    Permitting drawls against uncleared cheques
e)    None of these


3). Bank rate policy, open market operations, variable reserve requirements and statutory liquidity requirements employed by Reserve Bank as measures of credit control viz.
a)    quantitative methods
b)    qualitative methods
c)    both of the above
d)    all of the above
e)    none of the above


4). RBI was established on ___________.
a)    April 1, 1925
b)    April 1, 1935
c)    April 1, 1945
d)    April 1, 1955
e)    None of these


5). Which of the following banks is not wholly owned by the Government of India?
a)    Reserve Bank of India
b)    State Bank of India
c)    Punjab and Sind Bank
d)    Central Bank of India
e)    None of these


6). Which of the following banks was first to establish merchant banking business in India?
a)    ABN Amro Bank
b)    Citibank
c)    HDFC Bank
d)    Standard chartered
e)    Grindlays Bank


7). Which of the following would fall under the category of retail banking?
a)    Home Loans
b)    Credit Cards
c)    Personal Loans
d)    Car Loans
e)    All of these


8). ‘Swabhiman’, the financial inclusion scheme, comes under the purview of which ministry?
a)    Ministry of Commerce
b)    Ministry of Home Affairs
c)    Ministry of Finance
d)    Ministry of External Affairs
e)    None of these


9). A commercial paper is
a)    a paper issued by Reserve Bank of India an trade and commerce
b)    an unsecured money market instrument issued in the form of promissory note
c)    a document issued by IDBI for seeking refinance facility from Reserve Bank India
d)    all of the above
e)    none of the above


10). Under which of the following type of account is a specified amount deposited every month for a specified period, says, 12, 24, 36 and 60 months?
a)    Fixed Deposit Account
b)    Saving Bank Account
c)    Current account
d)    Recurring Account
e)    None of these


Answers:

1). d)  2). d)  3). a)  4). b)  5). b)  6). e)  7). e)  8). c)  9). b)  10). d) 







For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">