21 Sep 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk 2016 Set-19:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1). How Commercial banks can regulate money supply?
a)    Printing of one rupee notes
b)    Augmentation of savings and time deposits
c)    Provision of high denomination notes
d)    Creation of demand deposits
e)    None of the above


2). Credit is a
a)    Stock concept
b)    Flow concept
c)    A stock-flow concept
d)    A holding concept
e)    None of these


3). The term “HNI” used in banking parlance means _____?
a)    Highly Negative Individual
b)    High Networth Individual
c)    High Networked Individual 
d)    High Nuisance Individual
e)    None of the Above


4). Who compiles Economic Survey report in India?
a)    RBI
b)    Ministry of Finance
c)    SEBI
d)    IRDA
e)    (a) and (b) combined


5). A customer is required to maintain adequate balances in his/her accounts in order to use his ____ card in the merchant establishments?
a)    Smart Card
b)    Credit Card  
c)    Add-on Credit card  
d)    Debit Card 
e)    None of the above


6). Economic planning is an essential feature of
a)    Dual economy
b)    Mixed economy
c)    Social economy
d)    Capitalist economy
e)    None of these


7).  Who covered the Export Credit Packing Advance sanctioned to SSI exporters under the credit guarantee scheme?
a)    DICGC
b)    ECGC 
c)    DRI
d)    GIC 
e)    None of the above


8). SEBI is a
a)    Constitutional body
b)    Statutory body
c)    Advisory body
d)    Non-statutory body
e)    None of these


9).  What is the “USP” in a Savings Bank account of a Bank over another Bank?
a)    Higher rate of interest
b)    Low risk transaction
c)    Banking channels and branches
d)    Easy to operate
e)    None of the Above


10). Which of the following remains at the top of organizational structure of RBI?
a)    Governor
b)    Executive directors
c)    Central board of directors
d)    Chief general manager

e)    Principal chief general manager



Answers:
1). d)  2). c)  3). b)  4). b)  5). d)  6). c)  7). b)  8). b)  9). a)  10). c) 







For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">