22 Sep 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk 2016 Set-20:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.



1). In terms of Reserve Bank of India (RBI) guidelines, Banks in India must pay a minimum interest on the balances held in Saving bank account at ________?

a)    4%    
b)    3.50% 
c)    5%  
d)    6%
e)    7%   


2). Which of the following can be called as ‘National Income’?
a)    Net National Income at factor cost
b)    Gross National Income at factor cost
c)    Net Domestic Product at factor cost
d)    Gross Domestic Product at factor cost
e)    None of these


3). FIMMDA’s general principles and procedures are applicable to _________?
a)    Fixed Income Markets
b)    Money Markets 
c)    Derivatives Markets 
d)    All of the above
e)    None of the above


4). Expand FIPP –
a)    Foreign Investment Promotion Brochure
b)    Foreign Investment Production Board
c)    Foreign Investment Promotion Board
d)    Foreign Direct Investment Promotion Board
e)    None of these


5).  By adopting Cheque Truncation System, the banks in India would be required to print security logo on the face of the cheque leaves as _________?
a)    CTS 2012     
b)    CTS 2013
c)    CTS 2010
d)    CTS 2009  
e)    None of the Above 


6). Who regulates chit funds in India?
a)    Government of India
b)    State Governments
c)    Not regulated at all
d)    Concerned Districts
e)    None of these


7). A Co-Operative Bank operating in different States is regulated by _______?
a)    State Co-Operative Societies Act
b)    Banking Regulation Act
c)    Multi Unit Co-Operative Societies Act
d)    Banking Laws (applicable to Co-Operative Societies)
e)    None of the above


8). You might have heard about PMI data. What is PMI?
a)    Prudential Managers Index
b)    Purchasing Managers Indian
c)    Purchasing Managers Index
d)    Prudential Managers Indian
e)    None of these


9). Hypothecation is applicable in the case of _____?
a)    Movable goods
b)    Immovable property
c)    Book debts
d)    Corporate guarantee
e)    None of the above


10). Banking sector comes under which sector?
a)    Services sector
b)    Manufacturing sector
c)    Realty sector
d)    Industrial sector
e)    None of these


Answers:
1). a)  2). a)  3). d)  4). c)  5). c)  6). b)  7). c)  8). c)  9). a)  10). a) 






For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">