24 Sep 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk 2016 Set-22:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1). Kisan Credit Cards (KCC) Scheme was formulated in the year:
a)    1996
b)    1997
c)    (3) 1998-99
d)    2000
e)    None of the above


2). Expand CIN with respect to OLTAS.
a)    Challan Identification Number
b)    Challan Identification Notary
c)    Channel Identification Number
d)    Challan Inventory Number
e)    None of these


3). The components of Tier I capital of a banking company include:
a)    capital reserve representing surplus arising out of sale proceeds of assets
b)    paid-up capital, statutory reserves and other disclosed free reserves, if any
c)    both (1) and (2)
d)    either (1) and (2)
e)    None of the above


4). What is the meaning of ‘I promise to pay’ clause written on notes?
a)    The bank’s obligation to pay the value of banknote does not arise out of a contract but out of statutory provisions.
b)    The bank’s obligation to pay the value of banknote does arise out of a contract but not out of statutory provisions.
c)    This obligation is neither due to a contract nor a statutory provision.
d)    It means that to pay you the value, there is sovereign guaranty.
e)    None of these.


5). What is the name of technology given to the recently introduced computerised clearance of cheques:
a)    Automatic clearance
b)    MICR
c)    Speedline System
d)    Special clearning
e)    None of the above


6). To enforce law and order Government of India has many agencies. SFIO is one of them. Expand it.
a)    Serious Fraud Interrogation Office
b)    Serious Fraud Investigation Office
c)    Serious Feud Interrogation Office
d)    Serious Fraud Interrogation Ordinance
e)    None of these.


7). The government has allowed issue of Long-Term Bonds for Insurance Companies and others upto:
a)    10 years
b)    15 years
c)    25 years
d)    30 years
e)    None of the above


8). Consider these statements:-
Statement I – One rupee note is the liability of GOI.
Statement II – Two rupee note is the liability of RBI.
a)    Both statements are true.
b)    Both are false.
c)    Statement I is true, whereas II is false.
d)    Statement I is false, whereas II is true.
e)    None of these.


9). Banking Regulation Act, 1949, does not at all apply to
a)    nationalized banks
b)    State bank of India and its subsidiaries
c)    foreign banks having branches in India
d)    Primary agricultural credit societies and co-operative land mortgage banks
e)    None of the above


10). Consider these statements:-
Statement I – Other than Rs. 1000 note, the security threads of the banknotes contain the word ‘Bharat’ in Devanagari script and ‘RBI’ alternatively.
Statement II – In Rs. 1000 note, the security thread contains the word ‘Bharat’ in Devanagari script, ‘1000’, and ‘RBI”.
a)    Both are false.
b)    Both are true.
c)    Statement I is true but II is false.
d)    Statement I is false but II is true.
e)    None of these


Answers:
1). c)  2). a)  3). c)  4). a)  5). b)  6). b)  7). d)  8). a)  9). d)  10). b) 






For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">